Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(S): Dags för förbättrad föräldraförsäkring

I dag på den internationella kvinnodagen är det naturligt att stämma av hur långt jämställdhetsarbetet egentligen har hunnit. Även om arbetet i sig går långsamt och framstegen många gånger tar flera decennier så kan man alltid peka på några positiva framgångar.

Annons
Förskolan viktig. Socialdemokraterna vill minska barngrupperna och sänka avgifterna i förskolan. Foto: Jonas Bilberg

Under den senaste mandatperioden har dock dessa varit väldigt få. Den borgerliga alliansregeringen har inte varit särskilt bra för jämställdheten. Snarare har regeringen fört en politik som minskat jämställdheten i stället för att öka den.

Ett tydligt exempel på detta är införandet av det så kallade jobbskatteavdraget. Sänkt skatt för alla som jobbar var parollen och även om alla yrkesverksamma har fått åtminstone något sänkt skatt har högavlönade män gynnats på ett orimligt sätt medan kvinnor direkt har missgynnats. Räknat i kronor och ören har männen som grupp fått mångdubbelt mer i sänkt skatt än kvinnor som grupp. Samtidigt har borgarnas skattesänkningar finansierats med neddragningar i bland annat förskolan och äldrevården. Två välfärdsområden som är särskilt viktiga för kvinnor.

Ett annat område där den borgerliga politiken har misslyckats är uttaget av föräldraledighet. Enligt en färsk undersökning från TCO kommer det med nuvarande takt att ta 51 år innan män och kvinnor delar lika på föräldraledigheten.

Alliansens enda satsning på jämställdhet i Västerås är det ojämställda vårdnadsbidraget. Det är ett stort misslyckande som vi tidigt varnade för. Väldigt få barnfamiljer i Västerås har ansökt om vårdnadsbidraget och bland dem som stannar hemma med sina barn för 3 000 kronor i månaden så är nästan alla kvinnor.

Alliansen i Västerås ger bidrag till kvinnor för att de ska hålla sig ifrån arbetsmarknaden. Detta innebär att kvinnor halkar efter på arbetsmarknaden. De får sämre löneutveckling, får svårare att bli befordrade samt sämre ålderspension. Kvinnor ökar således sitt ekonomiska beroende av män. Mannen står för pengarna och kvinnorna för omvårdnaden. Vårdnadsbidraget leder bara till att de traditionella könsrollerna förstärks.

Vi socialdemokrater vill i stället förbättra föräldraförsäkringen. Först och främst måste den göras mer individualiserad och i ett första steg vill vi utöka antalet månader som är knutna till respektive förälder från dagens två till fyra. Vi vill också höja det ekonomiska taket i föräldraförsäkringen så att fler ska kunna vara hemma med sina barn utan att drastiskt behöva minska sin inkomst.

På det sättet tror vi att barnens tid med båda sina föräldrar kan öka och att jämställdheten också förbättras på andra samhällsområden. I stället för att fortsätta sänka skatten för dem med höga inkomster vill vi satsa på att ha små barngrupper i förskolan, sänka avgifterna för barn till föräldrar med låga inkomster och ge alla barn rätt till att gå på fritis. Då förskolan är en pedagogisk verksamhet, till för barnen, vill vi på sikt att förskolan ska vara avgiftsfri för alla. För att kunna ändra på att kvinnor som grupp är underordnade män som grupp så krävs det mod och politiska reformer.

Riksdagskandidat för Socialdemokraterna

Ordförande S-kvinnor Västmanland

Gabriel Wikström

Barn- och ungdomspolitisk talesperson för Socialdemokraterna i Västerås

Ordförande SSU-Västmanland

Anna Wallén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons