Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Det misslyckade Vårdval Västmanland

Det skulle bli fler vårdcentraler och fler fasta familjeläkare i Västmanland lovade Folkpartiet och den borgerliga alliansen inför valet 2006. Bara det blev fritt för vårdföretagare och andra att öppna vårdcentral var de ville, så kallad fri etablering.

Annons

Resultatet är dock ett annat. Vårdcentralerna har inte blivit fler och de fasta familjeläkarna har blivit färre.

Ett och ett halvt år efter Vårdvalets införande har två privata vårdcentraler i Västmanland hunnit starta verksamheten och slå igen den. Först i Kungsör och sedan Capios vårdcentral i Hallstahammar. Nu slår också Carema igen sin vårdcentral på Eriksborg i Västerås.

Istället för fler fasta läkare och trygghet för patienterna har det blivit läkarbyten, långa väntetider och otrygghet.

Landstingsrådet Torsten Källberg (FP) erkänner nu i en intervju i Tvärsnytt den 10 augusti att den fria etableringen har misslyckats. Den skapar inte fler vårdcentraler. För att en privat aktör ska lyckas måste den ta över en redan befintlig vårdcentral, säger han.

Den borgerliga landstingsledningen framhärdar dock i att andelen privat vård ska bli större i Västmanland. Därför ska nu först Bergslagssjukhuset och vårdcentralen i Fagersta överlämnas till ett privat företag. Näst på tur står tvångsprivatiseringen av vårdcentralen Sala Norra.

Personalen har motsatt sig en privatisering. De vill ha kvar landstinget som huvudman. Patienterna och befolkningen i Sala vill också ha kvar Sala Norra i Landstingets regi. Men den borgerliga landstingsledningen vägrar att lyssna på befolkningen, patienter och personal. Sala Norra ska upphandlas oavsett vad folk tycker.

Vi från Socialdemokraterna har motsatt oss en privatisering av Sala Norra. Lös de problem som finns i stället tillsammans med personalen. Sedan finns det inga hinder för att starta en tredje vårdcentral i privat regi.

Patienterna kan sedan välja den vårdcentral de tycker är bäst och har störst förtroende för. Först då talar vi om en verklig valfrihet.

Det finns fler exempel på att det borgerliga Vårdval Västmanland har misslyckats. Företrädare från privata vårdcentraler som har varit etablerade sedan länge i Västmanland, vittnar nu om att de har svårt att få ekonomin att gå runt med de nuvarande reglerna.

Den borgerliga landstingsmajoriteten tog bort kravet på att alla läkare på vårdcentralerna ska vara specialister i allmänmedicin. Men inte heller det har lett till fler fasta

familjeläkare. Sedan den borgerliga majoriteten tog över ledningen av landstinget har kostnaderna för inhyrd personal ökat markant.

Vi från Socialdemokraterna vill stoppa tvångsprivatiseringarna. Landstinget ska kunna styra nya vårdcentraler dit de bäst behövs.

Vi vill att familjeläkarjouren ses över i hela länet och ges rättvisa förutsättningar. Vi vill förstärka samarbetet med andra landsting, där det kan göra vården bättre och mer tillgänglig, till exempel samarbeta med Dalarna om vården i norra länsdelen.

Vi vill återinföra kravet på att läkarna på vårdcentralerna ska vara specialister i allmänmedicin. Det är en kvalitets- och patientsäkerhetsfråga.

Samma höga krav på kvalitet ska ställas på alla vårdcentraler oavsett om de drivs privat eller av landstinget. Alla, oavsett driftsform, ska också vara skyldiga att redovisa hur skattebetalarnas pengar används. Men detta har den borgerliga landstingsmajoriteten motsatt sig.

Denise Norström

Västerås

Glenn Andersson

Sala

Rigmor Åkesson

Kungsör

oppositionslandstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons