Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-dominans förlamar Surahammar

Annons

Surahammar ligger endast 20 minuter med bil/buss/tåg från ett av Sveriges starkaste tillväxtområden, Mälardalen. Ändå visar ekonomiska och socio- ekonomiska tal, som befolkningsutveckling, företagsklimat, ekonomisk tillväxt och kommunens balansräkning, en svag utveckling.

Kan det sammanhänga med att Surahammar är en av Sveriges sista enpartikommuner. I Surahammar har Socialdemokraterna sedan länge egen majoritet.Risken/ alternativt möjligheten till maktskifte är i praktiken noll. Samarbete med andra skulle kunna vara en fruktbar möjlighet om man öppnade sig för nya idéer och förslag. Oppositionen (borgerlig samt Vänsterpartiet och Miljöpartiet har dock små möjligheter att påverka utvecklingen.

Makt tenderar att korrumpera och absolut makt korrumperar absolut (John Dahlberg-Actons formulering från april 1887). Den satsen gäller självfallet alldeles oavsett vilken politisk gruppering som alltför länge ensidigt innehar politisk makt.

I Surahammar uttrycker det sig i en ideologisk förblindning som begränsar kreativitet och drivkraft samtidigt som risken för passivitet ökar.

Kan det vara en av förklaringarna till att kommunen ligger i botten på viktiga rankingar, skuldsättning och företagsklimat.

Om man försöker följa vad kommunen gör för att ragga företag eller marknadsföra sig blir svaret; inte tillräckligt!

Kommunen har röjt industrimark längs 66:an som man säljer ut för 10 kronor per kvadratmeter. År ut och år in står rea- skylten där vid vägkanten utan någon etablering. Vad tror kommunens ledning att det säger förbipasserande företagare och potentiella inflyttare om kommunens tillväxt och attraktivitet.

Mycket av nödvändig infrastruktur är på plats, som närhet till tillväxtcentra, vettiga villapriser, lediga affärs- och industrilokaler och mark, golfbana, ridhus, badhus, idrotts-hallar, utomhusbad, bibliotek eller hantverkshus, skolor, vårdcentral etc. etc. Gör något av det!

Det kan behövas ett lokalt parti av typ; ”Surahammars väl” för oss som med sorg ser vad som händer och som önskar åstadkomma förändring och utveckling. Det krävs för att bryta den destruktiva socialdemokratiska dominansen och oppositionens oförmåga att åstadkomma just opposition!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons