Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-E Österberg (s): Charm kan inte dölja att förd politik är fel

Det fanns en gång en slagdänga som löd "Allting går att sälja med mördande reklam, kom och köp konserverad gröt."

Annons

När jag läser Staffan Angers (m) och Jessica Polfjärds (m) debattinlägg om regeringens förträffliga politik i VLT den 21 januari slås jag av likheten med denna. Anger och Polfjärd är väl medvetna om svenska folkets minst sagt kyliga inställning till den förda politiken. De hävdar frenetiskt att det inte är fel på politiken utan snarare att folket inte har förstått hur rättvis, träffande och bra den är.

Folkets inställning ska ändras med en offensiv marknadsföring. Åsikterna känns staplade på varandra och andas massproducerat av någon moderat talskrivare med trolig härkomst från någon borgerlig reklam- eller tankesmedja. Detta ökar ju inte sanningshalten i det skrivna och imponerar knappast på läsaren.

Sanningen är att 70 procent av genomförda skattesänkningar har hamnat hos de 20 procent som tjänar mest. Den omdöpta fastighetsskatten har medfört att 220000 fastighetsägare med normala villor ute i landet fått ökad avgift, medan höginkomsttagarna i Täby, Djursholm och Danderyd är de som fått del av regeringens skatteomtanke.

Det antyds att pensionärerna vinner på regeringens politik genom att fler jobbar. Oavsett orsak till att fler jobbar så betalar en pensionär med genomsnittlig ATP cirka 900 kronor

extra i skatt på samma inkomst som en arbetande löntagare då pensionären inte får det så kallade jobbskatteavdraget. Det avdraget får heller inte den som är arbetslös eller sjuk. Det gäller tydligen att straffa den som inte kan skaffa sig ett jobb eller som inte kan hålla sig frisk!

En pensionär i Västerås, som jobbat 40 år på verkstadsgolvet på Asea och nu är 75 år, skrev ett förtvivlat brev till mig. Han tyckte inte att det var särskilt rättvist att han skulle betala skatt efter särskild tabell bara för att han inte jobbade längre. Han tyckte med all rätt att han gjort sig förtjänt av att vara pensionär efter ett långt arbetsliv.

Debattörerna nämner inte med ett ord att inflationen inte varit så hög sedan det var borgerlig regering senast nämligen 1993. Inte ett ord om att tillväxten nu dalar eller att börsen är

oroligare än någonsin. Inte ett ord om att Riksbanken förmodligen inte kan sänka räntan för att stimulera investeringar i en dalande konjunktur därför att regeringen brassat på inflationsbrasan med felriktade skattesänkningar i rådande högkonjunktur.

Mönstret av borgerlig regering börjar allt tydligare synas i det svenska samhället. Det kan aldrig döljas av dess företrädares charmoffensiver i brist på rätt politik.

Sven-Erik Österberg

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons