Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-E Österberg (s): Ingenting att glädjas åt i regeringens budget

Jörgen Johansson (c) har i tidigare debattinlägg uttryckt att jag har svårt att glädjas över regeringens starka budget.

Annons

Det är alldeles riktigt. Vill man arbeta för rättvisa, människors lika värde, minskade klyftor i samhället och trygghet och stöd till dem som så behöver då finns det inte mycket att glädjas över i regeringens budget. Vi genomgår just nu den starkaste högkonjunkturen på 40 år, enligt olika experter på området, och trots detta orkar inte den moderatledda regeringen att driva en rättvis politik.

Min bästa jaktkompis Curt fyllde 65 år i maj och kunde efter 50 års yrkesverksamhet gå i pension. Han får nu betala 600-700 kronor mer i skatt på sin pension än vad han skulle ha gjort om han jobbat och tjänat motsvarande belopp.

"Vi satsar på arbetslinjen", säger ansvariga i regeringen när de får frågan varför pensionärer ska betala skatt efter annan skattetabell än de som arbetar. För första gången i Sverige har vi olika skatt på samma inkomst beroende på vilken grupp man tillhör. Johansson tycker kanske att våra pensionärer ska börja jobba igen oavsett ålder? Är det signalen som han vill vara med och sända ut i samhället?

Efter 50 år av arbete, vilket de flesta ålderspensionärer har bakom sig, har man faktiskt rätt att dra sig tillbaka och skall inte behöva straffas av högre skatt än dem som jobbar, anser jag. Finns inget att glädja sig åt här. Däremot har regeringen lyckats med att reta upp hela pensionärskollektivet.

A-kassan kunde man heller inte låta bli, trots att förra årets budget innebar en riktig åderlåtning av denna trygghetsförsäkring. Två ytterligare karensdagar, från fem till sju dagar, blev årets present till dem som behöver försäkringens stöd när det gäller. Dessutom låter regeringen kvinnorna i Handels betala högre egenavgift, bara därför att de jobbar i en bransch med högt inslag av arbetslöshet. Dessutom, för dem som inte får arbeta heltid fast de så önskar, stryper man rättigheten att stämpla upp till heltid riktigt rejält.

Inte ett ord från Johansson med flera om det minsta tryck på arbetsgivarna, vare sig inom privat eller offentlig sektor, att inrikta sig på heltid till alla dem som så önskar.

Sedan till sist, en av Johanssons egna käpphästar, nämligen småföretagen. Från årsskiftet höjs arbetsgivaravgiften så att kostnaden för ett småföretag med två till tre anställda ökar med 37000 kronor per år. Det vallöftet hörde jag aldrig någon gång under fjolårets valrörelse.

Sven-Erik Österberg

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons