Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-E Österberg (s): Inte Alliansens förtjänst att jobben blivit fler

Annons

Roger Haddad skriver att arbetsmarknadspolitiken behöver reformeras ytterligare och att den tidigare socialdemokratiska inte brydde sig om arbetslösheten. På det första kan jag generellt hålla med. En arbetsmarknadspolitik som ska hjälpa människor tillbaka till arbete måste ständigt omprövas för att nå sitt syfte.

När det gäller socialdemokratin och arbetslösheten så är Haddad ute och sprider vanlig borgerlig osanning som blivit en

regel sedan valvinsten hösten 2006. Om Haddad följt jobbutvecklingen noga objektivt, och inte bara försökt sprida borgerlig propaganda, så skulle han ha sett att jobben började att öka kraftigt 2005, fortsatte sedan kraftigt under både 2006 och 2007 för att nu börja att vika av ganska kraftigt i ökningstakten.

Läsaren själv kan ju fundera om jobbökningen verkligen är borgerlighetens förtjänst som de själva hela tiden försöker trumma in.

Dessutom är det konstigt att ett utanförskap som

bestod av 1,7 miljoner människor under valrörelsen enligt borgerligheten och som var Sveriges jättelika problem nu med samma förespråkare är helt borta då skaran blivit cirka 100000 färre. 1,6 miljoner är väl också människor, men nu är det ett annat budskap som gäller.

När det sedan gäller flexicurity och hänvisningen till Danmark så har jag studerat den på plats. Den påminner ganska mycket om den "gamla" svenska arbetsmarknadspolitiken före valet 2006. Hög ersättning vid arbetslöshet och stort inslag av arbetsmarknadspolitik så att perioden mellan två jobb blir så kort som möjligt och inte utsätter den arbetslöse för orimligt låg ersättning med tillhörande otrygghet.

När borgerligheten nu talar om flexicurity så handlar det bara om sämre anställningstrygghet.

Haddad pratar visserligen i inlägget om hög ersättning, men tycks blunda för att hans egen regering inte gjort annat än försämrat för den enskilde arbetstagaren när det gäller trygghet vid arbetslöshet. En försäkring som är tredubbelt så dyr och hälften så bra, så att cirka 420000 lämnat försäkringen. Avlövad arbetsmarknadspolitik så att de fria resurserna att sätt in

i form av utbildningar är minimala, knappt 7000 platser i hela landet vid årets början.

Arbetsrätten har man fortfarande inte gett sig nämnvärt på, men frågan är hur länge regeringen orkar stå emot påtryckningarna från Svenskt näringsliv och Företagarna.

Sven-Erik Österberg

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons