Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: En passiv regering förvärrar situationen

Vid flera tillfällen det senaste halvåret har vi träffat småföretagare i Västmanland. De bekymrar sig för lågkonjunkturen och minskade orderingångar. Deras största oro är att behöva säga upp folk. Det är bland det värsta en liten arbetsgivare har att göra.

Annons

På ett litet ställe, där alla känner alla, och tillsammans jobbar hårt, blir det extra jobbigt när konjunkturen vänder neråt. Inte bara det att man tvingas beröva en människa sitt arbete. Företaget förlorar ju också en stor resurs. Man vill behålla sitt folk, den arbetskraften man har anställt, lärt upp och utvecklats tillsammans med. De som kan verksamheten och känner för företaget.

För någon gång vänder det ju uppåt igen, och ordrarna börjar trilla in. Då gäller det att ha beredskap. Företag vill inte hamna i en situation där de tvingas tacka nej till uppdrag för att de inte har tillräckligt med folk.

Kort sagt: verkligheten är krass för Sveriges småföretagare idag. Läget är tufft och en hjälpande hand från regeringen hade varit önskvärt. En bro över den värsta nedgången, så att man kan vara redo när det vänder uppåt igen.

I detta läge hade ett kraftfullt småföretagarpaket varit ett välkommet besked från den moderatstyrda regeringen. Men regeringen har förblivit passiv. Detta har förvärrat situationen.

Vi är bekymrade över att regeringen inte verkar förstå allvaret. Det räcker inte med barnsliga kraftuttryck om att nästa år blir ett skitår, som arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) så skamlöst uttryckte det. Det är handlig som krävs.

Vi är av den bestämda uppfattningen att en regering har skyldighet att göra vad man kan för att dämpa lågkonjunkturens verkningar. Idag borde regeringens viktigaste uppdrag vara att rädda jobben. Det duger inte att bara hänvisa till att marknaden själv ska lösa problemen.

Vi och våra partivänner inom Socialdemokraterna har träffat tusentals varslade, arbetslösa, småföretagare och anställda. Vi har sett behoven och förstått vad som behövs göras. Vi presenterar här ett konkret förslag för att stödja småföretagen i den - förhoppningsvis - snart övergående lågkonjunkturen.Vårt förslag kallar vi spetskompetenslyft. Krångligt ord, men klart och tydligt innehåll: Vi vill ge dem som riskerar att bli arbetslösa en möjlighet att vidareutbilda sig. I stället för att företag ska tvingas realisera varsel ska företagen kunna ingå samarbete med Arbetsförmedlingen: Om företagen är med och bidrar kan staten stå för både utbildning och en del av lönekostnaden, givet att utbildningen riktas mot områden som är avgörande för företagens långsiktiga konkurrenskraft eller områden där det väntas råda brist på kvalificerad personal i framtiden.

Branscher som pressas hårt av den ekonomiska krisen ska prioriteras. Vi föreslår 20 000 platser i ett spetskompetenslyft - och bevakar noga utvecklingen och är beredda att skjuta till fler utbildningsplatser vid behov.

Vi anser att småföretagen är en av de viktigaste ingångarna till att få fart på jobben. Därför är det viktigt att se till att de har bra villkor. Spetskompetenslyftet är bara ett av många förslag vi socialdemokrater arbetat fram på basis av småföretagarnas egna önskemål och behov. Det viktigaste för oss är jobben.

Regeringens passivitet gör att onödigt många förlorar jobben. Varje i onödan förlorat jobb är ett nederlag för regeringen.

Sven-Erik Österberg

gruppledare i riksdagen,

ordförande i Socialdemokraternas jobbrådslag

Olle Thorell

riksdagsledamot från Surahammar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons