Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(S)-förening: Allas hjälp behövs i kampen mot våld och förstörelse

Annons

Sommaren 2004 präglades den 30 år gamla busshållplatsen på Rörverksgatan ännu av gropar och vattenpussar. Efter ett initiativ från Bäckby socialdemokratiska förening togs en ny hållplats med plattform, väderskydd, belysning och cykelställ i bruk i december 2004.

Idag står där endast en öppen kall betongplattform kvar.

På en fråga ställd till VL den 24 oktober i år, om vad som hänt ovannämnda busskur, fick vi följande svar:

"Den är tyvärr tillfälligt bortplockad av vandaliserings- och säkerhetsskäl. Senaste gången den slogs sönder var den så kraftigt åverkad att hela ramverket var förstört.

Någon måste ha kört in med ett fordon i den. Vi beaktade då att byta ut den mot ett s.k. sträckmetallskydd. Platsen är dock relativt avskild. Vi har haft rånförsök där och ett icke transparent skydd ger inte tillräckliga möjligheter till överblick för att säkerställa säkerheten. Vår förhoppning är att buslivet på Bäckby kan lägga sig om en tid så att vi har möjlighet att sätta upp ett väderskydd igen. Det är ingen större nytta att ha ett ramverk om det inte innehåller några väggar."

Med all respekt för de argument VL för fram, måste vi vuxna - inte minst föräldrar - ändå börja ifrågasätta vårt framtida vägval. Är det den attityden och strategin undfallenhet mot förstörelse och våld vi ska inta? Att någon annan ska fixa den kampen åt oss? Vilken är då någon annan? Borde det inte vara varje vuxens ansvar att se till att var och en börjar göra

något för sitt samhälle?

Halmbocken i Gävle har vandaler i många år försökt och också lyckats bränna ner. Men varje år bygger de ansvariga upp en ny halmbock och försöker skydda den med alla medel. Förra året lyckades ingen sätta eld på bocken, för i Gävle låter man inte de omogna förstörarna med galghumor vinna kampen. Heder åt dessa samhällets demokratikämpar!

Vore det inte på plats att även VL tar striden - i nära samarbete med andra medborgare - och bygger upp kuren på Rörverksgatan igen, precis som de boende på norra Bäckby och Skälby vill ha den?

Med tanke på chaufförernas arbetsmiljö - som exempelvis rånöverfall - borde VL också ordna med ännu bättre belysning på platsen samt någon form av övervakning. Fundera även över hur vår stad skulle se ut om vi inte tog bort allt klotter efterhand!

Det finns mycket att göra för att stävja våld och förstörelse. Vi socialdemokrater ska försöka ta vårt ansvar så långt som är praktiskt och ekonomiskt möjligt. Men för att klara detta behövs allas hjälp i kampen mot våld och förstörelse - i ovannämnda fall inte minst från VL.

Solveig Ingemarsson

Kristiina Pousar

Bäckby (S)-förening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons