Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: FP döljer sanningen och vill sänka lönerna

Det är beklämmande och uppenbart att Folkpartiet och Ragnhild Källberg inte läst igenom IF Metalls avtal om generationsväxling av kvalificerad arbetskraft inom industrin.

Annons

Och nu försöker man använda det som ett alibi för att öppna för lönedumpning för unga generellt inom kommunens verksamheter.

IF Metalls avtal prövades individuellt och skulle vara godkända av den lokala fackklubben. Utöver det skulle det finnas en utbildningsplan som tydligt reglerade moment och tidsåtgång och det hela skedde tillsammans med en handledare. Den bortre gränsen i dessa avtal var tolv månader, varpå den anställde övergick till en tillsvidareanställning, fick ett tjänstgöringsintyg om utbildningens längd, innehåll och vitsord.

Avtalen omfattade inte alla unga utan var ett kompetensförsörjningsprogram avsett att säkra efterfrågad kompetens inom industrin. De som redan hade kompetensen omfattades inte av detta avtal.

Källberg svarar inte på mina frågor. Varför sikta in sig på och sänka löner för unga inom Kommunals verksamhetsområde, där lönerna redan i dag är låga? Inte heller får jag svar om det är så att man vill införa denna princip på alla yrken, till exempel nyexaminerade lärare i kommunen?

Jag som socialdemokrat vill fortsätta arbetet med att göra kommunen till en attraktiv arbetsgivare och det gör vi dels genom att kunna erbjuda önskearbetstid i alla våra tjänster, stärka ingångslönerna och att jobba för en ökad lönespridning.

Lönenivån på de offentliga jobben måste ligga i likhet med övriga arbetsmarknaden så att vi kan rekrytera ungdomar till dessa arbeten i framtiden och säkerställa en god kommunal service.

Folkpartiet påstår att de vill hjälpa ungdomar, men det enda jag kan utläsa av förslaget är att en röst på Folkpartiet är en röst för sänkta löner.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons