Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Halva orättvisa pensionärsskatten ska tas bort

Annons

Partiledarna utsätts för så kallade lögndektorer i valrörelsen. Det vore bra om sådana också kunde införas för dem som skriver på debattsidorna. I så fall skulle Håkan Sjögren råka illa ut.

Han tycker det är rätt att en vanlig pen-sionär med cirka 12 000 kronor i månaden får betala över 700 kronor mer i skatt, det vill säga nära 9 000 kronor på ett år – en hel månadspension. Det kan bero på att han själv har en hög pension, vilket framgår av hans exempel på hur hans nettopension utvecklats under åren 2003-2010.

Sedan upprepar han den flitigt förekommande lögnen att regeringen Persson ”lånat 258 miljarder ur pensionsfonderna för att det inte skulle vara så tydligt att S-regeringen annars ökat statsskulden betydligt”.

För det första utförde regeringen Persson en enorm sanering av budgetunderskott och statsskuld under sin regeringstid efter de katastrofala borgerliga regeringsåren 1991-1994. Något som regeringen Reinfeldt nu haft stor glädje av.

”Den som är satt i skuld är inte fri”, som Persson uttryckte det. Men nu ökar statsskulden igen om man bortser från utförsäljningen av statliga företag.

För det andra lånade inte regeringen Persson några 258 miljarder ur pensionsfonden. Det var arbetsgruppen för pensionssystemet med folkpartisten Bo Könberg som ordförande som föreslog att renodla AP-fonderna till att endast gälla ålderspensionen. Utbetalningar av förtidspensioner skulle i fortsättningen betalas av statskassan och det beräknades till cirka 260 miljarder kronor. Det vore hederligt om denna felinformation, som också Pen-sionärspartiet sprider, sanerades bort ur den politiska debatten.

Mona Sahlin har inte bara lovat skattesänkning för pensionärerna. Hon har i den rödgröna budgeten som presenterades i början av maj anslagit pengar till att halva den orättvisa pensionärsskatten skall tas bort 2011. Under den resterande valperioden skall man se till att pensionärer och anställda betalar samma skatt på samma inkomst.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons