Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: I Alliansens Västerås går skattesänkningar före barnen

Samtidigt som Alliansen har utropat 2009 till barnens år i Västerås ska de spara 30 miljoner kronor på barnen i förskolan och fritis.

Annons

Hur man än vrider och vänder på detta så är det en försämring för barnen. Det går inte att sänka skatten och samtidigt behålla kvalitén i skolan, vården och omsorgen.

Förskolan är en pedagogisk verksamhet som är till för barnen. I dag får barn till arbetslösa vara i förskolan 25 timmar i veckan. Detta vill alliansen skära ner till endast 15 timmar i veckan.

Alliansen skriver att man gör dessa besparingar för att kunna behålla barngruppernas storlek. Det innebär i klartext att man tvingar bort barn till arbetslösa och föräldralediga för att kunna satsa på de barn som enligt alliansen har en större rätt att vistas i förskolan. Det är en stor orättvisa. Några barn får betala för att andra ska få det bra. Klassisk borgerlig politik som på sikt skapar klyftor mellan barnen.

Inga barn till arbetslösa eller föräldralediga kommer att få vara på fritis efter skolan. Fritis är en viktig social verksamhet där barn kan få hjälp med läxläsning och lära sig och upptäcka nya spännande saker. Fritis är också barnens lekplats där de umgås med kompisar och har kul efter skolan.

Nu straffar alliansen de barn som har en förälder som drabbats av arbetslöshet. Arbetslöshet drabbar ofta en förälder hårt och det påverkar också barnen. Nu ska barnen också förlora sina lekkamrater som går på fritis. De ska istället vara hemma. Vad hände med valfriheten som alliansen ofta pratar om? Gäller valfriheten bara för dem som har ett arbete?

Alliansen glömmer också att berätta för västeråsarna att de har sänkt skatten med 65 miljoner kronor. När det är goda tider måste man spara för sämre tider. Alliansen har i stället valt att sänka skatten för dem som tjänar mest och nu får barnen betala.

Anna Wallén

ledamot i förskolenämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons