Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(s)i Bäckby: Ohälsa och sociala skäl måste in i vårdpeng

Enligt en nyhetsartikel i VLT 3 juli ska det bli ökad social vikt i det vårdval som den moderatstyrda majoriteten i landstinget införde för över ett halvt år sedan.

Annons

Äntligen säger vi i Bäckby socialdemokratiska förening. Vårdvalets vårdpeng är lika stor för alla i en viss åldersgrupp. Ohälsotal eller sociala skäl spelar ingen roll. Det leder till ökad orättvisa mellan välmående och sämre lottade stadsdelar som Bäckby.

Behovet av vård skiljer sig mycket mellan stadsdelarna i Västerås. Jämför man Bäckby med exempelvis Hamre så syns detta väldigt tydligt. Därför har konstruktionen av vårdpengen oroat oss i Bäckby socialdemokratiska förening.

Vi vet ju så väl att arbetslösheten är hög i vissa kvarter på Bäckby, att utbildningsnivån är låg och medelinkomsten är liten. Vi vet också att ohälsotalet är högt, mycket högre än för Västerås som helhet. Att många har utländsk bakgrund slår även igenom i förskola och skola.

I början av mars ordnade vi i Bäckby s-förening en hearing om vårdvalet som sändes i bland annat Lokal-TV. Då frågades det mycket om ohälsotal och sociala hänsyn.

För Bäckby s-förening är det självklart att vårdbehovet ska styra fördelningen av vårdpengarna. Ingen ska behöva riskera att få sämre vård för att man bor i en stadsdel med högre ohälsotal, fler arbetslösa, fler flyktingar och fler förtidspensionerade.

Vårdcentraler i områden som i likhet med Bäckby kännetecknas av hög arbetslöshet, många invandrare och låg utbildningsnivå behöver extra resurser.

Vi accepterar inte att människor på Bäckby och andra stadsdelar med stora vårdbehov blir förlorare i vårdvalet.

Det är bra att landstingets majoritet nu har tagit intryck av budskapet från Bäckby s-förenings hearing om vårdvalet. Hade landstingets majoritet lyssnat på den socialdemokratiska oppositionen när vårdvalet bestämdes hade sociala hänsyn funnits med redan från början.

Kristiina Pousar

Jörgen Eklund Ann-Britt Borrman

Bäckby socialdemokratiska förening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons