Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Inte läge att belöna Burmas militärregim nu

Annons
Visar vägen. Oppositionsledaren Aung San Suu Kyi menar att det är viktigt att EU talar med en stark, enad röst för att främja mänskliga rättigheter och sann demokratisk utveckling i Burma, skriver Urban Ahlin och Olle Thorell.foto: scanpix

”Använd er frihet för att främja vår”. Det är Aung San Suu Kyis budskap till omvärlden. Vi hade förmånen att själva få träffa Aung San Suu Kyi i Rangoon förra fredagen. Hennes vilja och glöd är obruten efter den mångåriga husarresten. Hon förespråkar som alltid dialog mellan den demokratiska oppositionen, militären och de etniska minoriteterna. Vägen till förändring går via dialog, försoning och förståelse.

Hennes budskap till oss var glasklart. Ingen verklig förändring i demokratisk rikting har skett i och med ”valet” i november. Att hon själv är frigiven betyder ingenting så länge de övriga drygt 2000 politiska fångarna fortsatt är fängslade. Hennes parti NLD måste återfå sin legala status och tillåtas att verka som politisk rörelse.

Nu är det inte läge att belöna militärregimen med lättade sanktioner. NLD föreslår i stället att det tas initiativ till diskussioner med EU, USA, Kanada och Australien för att nå en överenskommelse om när, hur och under vilka förutsättningar som sanktionerna skulle kunna förändras. Aung San Suu Kyi uttryckte sin oro över de signaler som kommer från vissa EU-länder om att nu lätta på sanktionspolitiken och nämner Tyskland och Italien som två exempel. Hon visade oro och irritation över att svenska institut också för fram sådana ståndpunkter. Hon menade att det är mycket viktigt att EU talar med en stark, enad röst för att främja mänskliga rättigheter och sann demokratisk utveckling i Burma.

Behovet av demokratiska och ekonomiska reformer i Burma är skriande. Nära hälften av statsbudgeten satsas på militären medan under en procent går till vardera utbildning och hälsovård. Burma är ett av världens fattigaste länder och brotten mot de mänskliga rättigheterna har varit omfattande under en lång följd av år. Användande av barnsoldater, slavarbete, systematiska våldtäkter, tortyr och avrättningar sker i förskräckande omfattning.

I november 2010 genomfördes ett så kallat val i Burma. Det var inget annat än en skenmanöver från militärjuntan. De vill förleda omvärlden att tro att de genomför demokratiska reformer och få trycket mot sig att minska. Att Aung San Suu Kyi frigavs strax efter valet är också en del denna strategi.

Hennes parti NLD (som vann valet 1990 med 80 procent av rösterna) är förbjudet att verka politiskt, över 2 000 politiska fångar är fortfarande inspärrade och alla seriösa bedömare menar att valet i november varken var fritt, rättvist eller på något sätt speglade folkviljan. Höga militärer bytte från uniform till kostym och kallar sig nu politiker. Det var mer av en ”Generals election” än en ”general election”.

Socialdemokraterna har alltid stött demokratirörelsen i Burma. Aung San Suu Kyi har mottagit Palmepriset, Anna Lindh var djupt engagerad i brotten mot mänskliga rättigheter och arbetarrörelsen har via Palmecenter och andra organisationer stött grupper som kämpar för Burmas frihet. Vårt engagemang är starkt och långsiktigt.

Vi ställer därför följande krav på den svenska regeringen:

* Verka för att EU agerar samstämmigt gentemot regimen i Burma, nu är det inte läge att belöna dem med lättade sanktioner.

* Ta initiativ i EU för att sätta igång en bred internationell diskussion om sanktionerna mot Burma. I den diskussionen måste Aung San Suu Kyi och NLD tillåtas spela en viktig roll.

* Agera till stöd för att NLD och Aung San Suu Kyi ska tillåtas verka politiskt i Burma.

* Öka stödet till den demokratiska oppositionen i och utanför Burma.

* Uttala Sveriges tydliga stöd till att en oberoende undersökningskommission inrättas i FN som ska ha i uppgift att utreda eventuella brott mot mänskligheten som begåtts i Burma.

Urban Ahlin

talesperson (S) i utrikespolitiska frågor

Olle Thorell

riksdagsledamot (S) för Västmanlands län, utrikesutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons