Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Investera nu i grön energi och gröna jobb

Omställning av elförsörjningen. Låter inte särskilt engagerande, eller hur? Men om vi säger uranbrytning och fler kärnkraftverk – höjs blodtrycket då?

Annons
Grönt är skönt. Vi behöver trygga elleveranser och trygga elpriser samtidigt som vi tar ansvar för miljön och för kommande generationer. skriver debattörerna. FOTO: SCANPIX

Inom energiområdet är Sverige just nu inne i en intressant, men också avgörande, brytpunkt. Det är nu vi måste besluta om färdriktning för framtiden.

Å ena sidan har vi ett stabilt rödgrönt alternativ där vi, tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet enats om en långsiktig och samlad energipolitik för landet.

Å andra sidan har vi regeringens alternativ, som inte kan beskrivas som annat än ett sammelsurium. Folkpartiet vill bygga nya kärnkraftverk, lärde vi oss förra veckan. Var Moderaterna och Kristdemokraterna står, är fortfarande ganska oklart. Lägg där till Centerpartiets totala U-sväng i våras, där de övergav sitt kärnkraftsmotstånd och nu kan ”lära sig leva med kärnkraft”, som det heter. ”För barnen och barnbarnens skull”, har Maud Olofsson så motsägelsefullt uttryckt sig.

Varifrån ska elen komma och hur säkrar vi god och prisvärd eltillförsel för industrin i framtiden? En klok och långsiktig energipolitik måste innehålla svar på dessa frågor.I vårt rödgröna förslag finns inga oklarheter: w Den förnybara elproduktionen bör byggas ut ytterligare

Svensk el ska i framtiden huvudsakligen komma från förnyelsebara energikällor, såsom vind-, sol- och vattenkraft. Det betyder i klartext att kärnkraften successivt ska fasas ut med hänsyn till sysselsättning och välfärd, och i den takt kärnkraftselen kan ersättas med el från förnybara källor samt energieffektivisering. En prövning måste därför göras varje mandatperiod. Vi kommer dock aldrig att äventyra en god energitillförsel till ett rimligt pris till Sveriges industrier. Till dess vi har fullgoda alternativ kommer vi att utnyttja kärnkraftens fulla potential.

* Energieffektivisering är en grundläggande del av en framtida energipolitik

Energieffektivisering måste vara en grundläggande del av en framtida energipolitik. Vi vill genomföra en elväxling från energi-slösande lågproduktiv användning i industrin och i bostäderna till högproduktiv produktion.

* Omställning av elförsörjningen skapar framtidens jobb här och nu

Om Sverige går före i omställningen till ett hållbart samhälle kan våra företag bli ledande i att utveckla den teknik som världen efterfrågar i kampen mot klimatförändringarna.

Sverige står inför ett vägval just nu. Antingen håller vi en gammaldags syn på energitillförsel. Eller satsar vi stort och medvetet för att leda Sverige in på den väg vi tror hör framtiden till. Men det kräver investeringar – här och nu. Våra förslag kan sammanfattas i korthet:

* Statligt riskkapital ska sätta fart på kommersialiseringen av miljöteknik.

* Stödet till miljöteknikexport ska öka.

* Stödet på satsningar inom energiforskningen ska öka.

* Klimatinvesteringsprogrammen (Klimp) ska återinföras och bli ännu mer effektiva än förut.

* Ett branschprogram för vindkraftsindustrin ska genomföras.

* Investeringar och i upprustning och energieffektivisering av miljonprogrammens bostadshus ska ske, tillsammans med en utvidgning av ROT-avdraget.

Kort sagt: industrin och hushållen ska ha långsiktiga spelregler. Dessutom måste omfattande investeringar för att säkra framtidens gröna jobb ske här och nu. Vi behöver trygga elleveranser och trygga elpriser samtidigt som vi tar ansvar för miljön och för kommande generationer.

Kärnkraften har tjänat oss väl och dess kapacitet ska utnyttjas väl till dess andra, hållbara alternativ finns på plats. Men då måste vi våga tänka nytt! Vi bör i dag investera i grön energi och gröna jobb för framtiden.

Sven-Erik Österberg

gruppledare i riksdagen, Skinnskatteberg

Margareta Israelsson

riksdagsledamot, Västerås

Olle Thorell

riksdagsledamot, Surahammar

Pia Nilsson

riksdagsledamot, Sala

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons