Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Jämställdheten tillbaka 50 år i tiden med borgerligt styre

Den borgerliga regeringen inför reform på reform som är rena kvinnofällorna. Vi socialdemokrater har kämpat länge för kvinnors rättigheter och möjligheter.

Annons

Den grundläggande friheten för människan är rätten till egen försörjning för att kunna vara fri och självständig. Att bilda familj får inte vara ett hinder för kvinnans möjligheter att kunna arbeta och försörja sig. Att kvinnan är bäst lämpad att ta hand om barn och hem är en föråldrad syn.

Regeringens familjepolitik är därför obegriplig för oss. Vi socialdemokrater befinner oss just nu i 2009, regeringen och deras familjepolitik verkar befinna sig minst 50 år bakåt i tiden. Jämställdhet borde numera vara en självklarhet i samhället.

Trots detta lägger regeringen förslag efter förslag där jämställdhetsmålet får komma i andra, tredje eller sista hand. Två av de senaste familjepolitiska "reformerna" är rena katastroferna för jämställdhetsutvecklingen.

Vårdnadsbidraget och barnomsorgspengen associerar regeringen Reinfeldt med ord som "valfrihet" och "barnens bästa". Det är lurendrejeri. Enligt regeringen ska vårdnadsbidraget ge barnfamiljer fler valmöjligheter när barnen är små.

Vårdnadsbidraget innebär inte valfrihet. Vårdnadsbidraget är på 3000 kronor. Majoriteten av västeråsarna kan inte välja att vara hemma med sina barn för endast 3000 kronor. Det är ren lögn att påstå att vårdnadsbidraget innebär valfrihet.

De många ensamstående föräldrarna i Västerås har inte råd att välja vårdnadsbidraget. Det är ett orättvist bidrag som ger barn olika rätt till sina föräldrars tid. Alla barn borde väl ha rätt till att få mer tid med sina föräldrar.

Vi socialdemokrater vill istället satsa på att bygga ut föräldraförsäkringen och dela den mer lika. Det skulle innebära att alla barn får mer tid med sina föräldrar.

Nästa "reform" på tur är barnomsorgspengen som är inriktad på att det även i framtiden är kvinnorna som ska ansvara för omsorg och uppfostran av barnen. Man kan med barnomsorgspengen stanna hemma för att ta hand om sina egna barn om man samtidigt också passar andras barn. Då kvinnor oftast har den lägsta inkomsten i familjen så blir det oftast kvinnan som är hemma med barnen.

Vårdnadsbidrag, barnomsorgspeng och avdrag för hushållsnära tjänster är enligt den borgerliga regeringen svaret till nutidens kvinnor och män om hur vardagen görs mer jämställd. Vi socialdemokrater är inte ensamma om att kritiserar regeringens omoderna familjepolitik.

Även jämställdhetsombudsmannen anser att förslaget om

vårdnadsbidrag står i strid med riksdagens mål om jämställdhet.

Regeringen har anammat kristdemokraternas föråldrade och orättvisa familjepolitik. Regeringen väljer att cementera förlegade könsroller istället för att slåss för kvinnors rättigheter.

Pia Nilsson

riksdagsledamot för Västmanlands län

Staffan Jansson

oppositionsrådVästerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons