Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(S)katt i stället för tillväxt?

Annons

Statsministern Göran Persson har nu förklarat att regeringens tillväxtsamtal med näringslivet är avslutade och att inga nya lättnader för företagen är i sikte. Tillväxt är enligt Persson inte längre ett tema för regeringen. Nu är det i stället arbetslösheten som gäller, och den ska tydligen bekämpas med hjälp av höjda skatter.

Utan att förfalla till ett partipolitiskt dividerande tycker jag att det känns oroväckande för vårt land att statsministern tänker i sådana banor och tydligen är beredd att också handla därefter. Kan det verkligen vara så illa att Göran Persson inte förstår att tillväxt förr eller senare ger jobb, att jobb ger minskad arbetslöshet och att riktig tillväxt bara kan skapas av den fria näringssektorn, inte av den skattefinansierade?

Samtidigt nås vi av uppgifter som indikerar att statsministern själv inte verkar vara beredd att betala de höjda skatter som han aviserar för andra. Förre skattedirektören i Stockholm, Per-Ola Larsson, har ingående redogjort för dessa farhågor i en nyligen publicerad debattartikel i Svenska Dagbladet.

Utgångspunkten i den debattartikeln är att statsministerns fru, Anitra Steen, som inte bara är Systembolagsdirektör utan också före detta generaldirektör för Riksskatteverket, säljer sin bostadsrättslägenhet i Stockholm samtidigt som hon deklararerar att hon och hennes man ska skriva sig på den nyinköpta jordbruksegendomen i Södermanland.

Om det skatteverk som Anitra Steen tidigare basat över låter godta vad Per-Ola Larsson kallar för en "manipulerad bosättning" kommer en hel del förmåner att ges åt den skattehöjande statsministern och hans fru. Reavinstskatten på den sålda bostadsrätten inhiberas och kan ograverat investeras i den nyinköpta Sörmlandsgården.

Makarna kan också taxeras för näringsverksamhet genom gårdsinnehavet, med möjligheter att göra stora förlustavdrag på grund av husrenoveringar i kombination med obefintliga intäkter i jordbruket. Vidare kan de utnyttja begreppet dubbel bosättning och få traktamente och resekostnader betalda av statskassan.

Gång på gång får man höra att det är just samhällstopparnas ekonomiska manipulationer som ligger bakom bidragsfusk av diverse slag, och att detta bidragsfusk hotar att sluka en allt större del av det skattefinansierade transfereringssystemet. Fortsätter den trenden på ömse håll, samtidigt som tillväxten förklaras ointressant, spelar det ingen roll för vare sig sysselsättningen, välfärden eller statskassan hur mycket skatterna höjs. Värdena gröps ändå ur inifrån.

Olle Wärmlöf

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons