Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: KD fuskar med sanningen om LSS

Annons

KD var passivt under Alliansregeringen

S menar att KD ljuger om LSS. Foto: Janerik Henriksson/TT

Rätten till assistans är central för att personer med särskilda funktionshinder ska kunna leva fullvärdiga liv. Just därför är det tragiskt att Kristdemokraterna måste ljuga och agera så oseriöst i den här debatten. LSS-frågan är för viktig för det.

De kristdemokratiska debattartikelförfattarna påstår att regeringen skurit ned stödet i assistansersättningen. Det är helt enkelt inte sant.

Det som lett till begränsningar i assistansersättningen är ett antal domar i Högsta förvaltningsdomstolen från 2009 och framåt. Dessa domar har påverkat Försäkringskassans praxis för vad som ska godkännas. Detta har skapat osäkerhet om vad som kan ingå i assistansersättningen.

Det är alltså inte, som kristdemokraterna påstår, regeringen eller Socialdemokraterna som ändrat i den lag som styr LSS och assistansersättningen. Regeringen varken kan eller får tala om för Försäkringskassan hur myndigheten ska tolka högsta förvaltningsdomstolens domar. Det skulle klassas som ministerstyre och är oförenligt med svensk grundlag.

För att skapa ordning och komma bort från denna osäkerhet har regeringen tillsatt en utredning. Denna utredning ska föreslå förändringar, samt ge myndighetsuppdrag för att få klarhet i de problem som domarna fört med sig. Detta hade naturligtvis även den förra regeringen och Kristdemokraterna kunnat påbörja redan under den förra mandatperioden.

Tyvärr gjorde inte KD någonting då. Därför är det bra att regeringen nu agerar.

Till dess en förändrad och förbättrad lagstiftning är på plats vidtar regeringen ett antal åtgärder för att hindra att människor kommer i kläm:

• Regeringen ser till så att assistans ska kunna beviljas för väntetid, beredskap och tid mellan insatser. Därmed återställer vi den ordning som gällde innan högsta förvaltningsdomstolens dom.

• I avvaktan på LSS-utredningen kommer Försäkringskassan inte längre ha lagstadgad skyldighet att göra tvåårsomprövningar.

• Kommunerna får också ett förtydligat ansvar att informera om rättigheterna enligt LSS för de personer som får avslag eller indragning av assistansersättning från Försäkringskassan.

• Enskilda, som har beviljats assistansersättning med ett högre timbelopp, ska också kunna få täckning för sina kostnader även då kostnaderna varierar mer över tid.

Medan Kristdemokraterna far med osanningar, för att mörka sin egen brist på handlingskraft, tar regeringen ansvar. Ingen människa som har behov av assistans genom LSS ska hamna utanför.

 Anna-Lena Sörenson (S)

vice ordförande för riksdagens socialutskott

 Läs mer: Debatt: Liberalerna värnar LSS

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons