Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(s)keptiker: EU måste vara socialt, rättvist och demokratiskt

Svar på Agneta Berliners (fp) inlägg den 3 juli om Lissabonfördraget.

Annons

Vi vill än en gång slå fast att vi vill ha ett demokratiskt EU.

Enligt EU:s egen regelbok kräver en grundlagsändring enhällighet. Därför ska Irlands nej respekteras på samma sätt som då Frank-rikes och Hollands folk tidigare röstade nej. Till skillnad mot Agneta Berliners uppfattning anser vi därför att ratificerings-processen skall avbrytas omedelbart.

Inför folkomröstningen om ett svenskt EU-medlemskap 1994 blev väljarna förda bakom ljuset. Enligt utrikesdepartementets trycksak till alla hushåll "EU-AVTALET" utlovades bland annat att den svenska arbetsmarknadsmodellen med kollektivavtal var förenlig med vårt EU medlemskap. Genom Vaxholmsdomen med flera utslag i EG-domstolen vet vi i dag att så inte är fallet.

Men, det är inget som bekymrar liberalen Agneta Berliner (fp). Däremot har det stor betydelse för svenska löntagare.

Vi kräver ett socialt och rättvist Europa och konkurrens på lika villkor.

Det innebär att en byggnadsarbetare i Sverige oavsett om han är mas, skåning eller polack ska ha samma lön och likvärdiga arbetsvillkor. Berliners övertro på marknadsekonomin i alla lägen kommer bara att få till följd att vanliga människor vänder sig emot hela EU- projektet.

Vi vill därför verka för att utstationeringslagen ändras så att det är möjligt att kräva svenska kollektivavtal för alla företag som verkar i Sverige.

Vi vill också verka för att den fria förenings- och förhandlingsrätten säkerställs och att rätten att vidta stridsåtgärder för att upprätta kollektivavtal garanteras.

Det irländska folkets nej till Lissabonfördraget har gett oss en ny möjlighet att säkerställa den svenska modellen. Vi vill ha ett Europa där den sociala dimensionen får en mer framträdande betydelse.

Yngve Wernersson

(s) Före detta riksdagsledamot

Sven Malm

Handels/LO

Thure Jadestig

(s) Före detta riksdagsledamot

Mats Engström

Ordförande Byggnads Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons