Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Kompetensförmedling ska hjälpa fler till nya jobb

Sverige är i dag ett land där klyftorna ökar mellan dem som har jobb och dem som inte har det, mellan de som är sjuka och de som är friska, mellan yngre och äldre.

Annons
Framtidens Sverige. Vi behöver fler människor som vågar starta eget företag och låta det växa med fler anställda, skriver debattörerna. foto: scanpix

Till stor del är det ett resultat av den moderatstyrda regeringens politik. Under de tre år som Sverige styrts av en borgerlig regering har enorma summor pengar omfördelats mellan olika samhällsgrupper, genom försämrade försäkringar och gigantiska skattesänkningar. De som har jobb och är friska har fått det bättre på bekostnad av dem som är sjuka, arbetslösa eller pensionärer. Motivet har varit att skapa fler jobb, men i dag är närmare tio procent utan jobb och tvingas leva på dålig a-kassa eller socialbidrag. Samtidigt tvingas kommuner och landsting skära ner i välfärden.

Det är med bakgrund av detta som huvudfrågan för Socialdemokraternas kongress, som börjar imorgon, är jobben först. För oss kongressombud från Västerås och Sura-hammar är det självklart att klarar vi jobben klarar vi svensk ekonomi och därmed välfärden.

För att vi ska nå full sysselsättning, där alla som kan arbeta också gör det, måste fler jobb skapas. Vi vill forma den mest framtidsinriktade politiken för entreprenörer och företagare. Vi behöver fler människor som vågar förverkliga sina drömmar, vågar starta eget företag och låta det växa med fler anställda. Det ska vara lätt att starta företag i Sverige, lätt att växla mellan att vara anställd och sin egen.

Den trygghet som anställda har vid sjukdom, föräldraskap eller arbetslöshet måste i större utsträckning gälla även företagare. Drivna entreprenörer är en förutsättning för att ett företag ska blomstra, men det krävs också riskkapital och utbildad arbetskraft. Det måste bli enklare att redan tidigt i innovationsarbetet få tillgång till riskkapital. Och det måste bli bättre samverkan mellan bland annat näringsliv och högskola.

Samtidigt som nya jobb skapas kommer gamla att försvinna. Utmaningen för socialdemokratin är att alla får ta del av utvecklingen, att den som blir uppsagd när jobbet försvinner får chans till ett nytt. En förutsättning är att utbildning blir möjligt för alla. Vi vill göra om delar av Arbetsförmedlingen till en kompetensförmedling. Den ska vara en hjälp när man som arbetslös behöver hitta ett nytt jobb, men också hjälp att hitta rätt utbildning när man vill byta från ett jobb till ett annat.

För att ge alla samma chans på arbetsmarknaden och i livet över huvud taget måste utbildningssystemet förbättras. Det behövs en kvalitetssäkring av svensk skola och förskola. Alla utbildningsenheter måste leva upp till tydliga krav. Vi vill införa AT-tjänstgöring för nya lärare och en obligatorisk skolledarutbildning med statlig certifiering som krav för att bli anställd som skolledare.

Men en socialdemokratisk partikongress handlar inte bara om hur vi skapar fler jobb och vässar svensk konkurrenskraft. Den handlar också om rättvisa och jämlikhet. En av de grupper som farit mest illa av den Moderatstyrda regeringens politik är landets pensionärer. Medan löntagarna har fått sänkt skatt har pensionärerna inte fått någonting.

Vi tycker att detta är orimligt. Pension är uppskjuten lön och ska beskattas precis som sådan. Diskrimineringen av pensionärerna måste upphöra och skatten vara lika som för alla andra.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons