Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Kvalitet och behov ska styra sjukvården

Ojämlikheten inom hälso- och sjukvården är stor och den slår mot kvinnor, låginkomsttagare och invandrare. Vi socialdemokrater vill utveckla vården och samtidigt undanröja orättvisorna. Kvalitet och behov ska styra sjukvården, inte storleken på patientens plånbok.

Annons
Storleken ska inte styra. Vi socialdemokrater vill utveckla vården och samtidigt undanröja orättvisorna. Foto: Scanpix

Vi socialdemokrater vill ha en gemensamt finansierad hälso- och sjukvård, men domedagsprofeter säger att samhället inte klarar kostnaderna för vård och omsorg, när fler blir äldre. Borgarnas ideologiskt betingade slutsats är att vi måste betala mer själva.

Moderaterna säger sig vilja lagstifta om jämlik vård. I realiteten handlar det om en grundnivå med skattefinansierad sjukvård. Den som har råd ska sedan kunna köpa sig mer, bättre eller snabbare vård. Moderaterna vill begränsa det offentliga åtagandet och skapa en marknad där företag kan välja de mest lönsamma patienterna.

Finansieringen av framtidens vård och omsorg är en genuint politisk fråga. Vi menar att samhället visst kan klara de ökade kostnaderna. Med fler i arbete, där alla som kan bidrar, får samhället ökade resurser. Vi ska ta strid för varje människas rätt till vård utifrån behov och människovärde.

Socialminister Göran Hägglund (KD) har öppnat för en vård där plånboken styr. Privata vårdgivare kan nu ta betalt för tilläggstjänster. Det blir en drivkraft till att dra ned på offentligt finansierad service och låta patienterna betala. Vårdföretag får etablera sig där de vill.

I Västmanland har dock inte den fria etableringen lett till fler vårdföretagare. En stor besvikelse för den moderatledda majoriteten, som då i stället säljer ut närsjukvården i Fagersta och en vårdcentral i Sala, trots protester från personal och befolkning.

Det viktigaste är dock att vården har högsta kvalitet, inte om den drivs av privata eller offentliga utförare. Vi vill säkra kvaliteten så att vården blir rättvis. Vi vill utveckla IT och arbetsformer så att personalen får mer tid för vård. Vi vill satsa på vården av de sköraste – de svårt sjuka äldre.

Och denna satsning måste ske tillsammans med kommunerna. Något som den borgerliga majoriteten misslyckats med i Västmanland.

Vi vill ha valfrihet och många olika vårdgivare men utan att orättvisorna ökar. Vi vill förbjuda gräddfiler och att samhällsägd vård säljs ut till underpris. Skattepengarna ska användas till välfärd och inte försvinna i privata fickor.

Vi vill att alla privata vårdföretag ska vara skyldiga att redovisa hur de använder skattebetalarnas pengar. Men det har moderaterna i Västmanland sagt nej till.

Det går att utveckla en gemensamt finansierad hälso- och sjukvård med hög kvalitet för alla – det handlar om politisk vilja och kraft. Och vi socialdemokrater både vill och kan! Med fler i arbete och en sjukvårdspolitik som bär in i framtiden tar vi sikte på att vinna valet 2010!

riksdagsledamot för Skåne län, norra och östra

Denise Norström

oppositionslandstingsråd,

Landstinget Västmanland

Ylva Johansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons