Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Läge för regeringen att ompröva sin misslyckade politik

Annons
Öppna ögonen! Lägre löner och sämre kompetens fixar inte jobben. Det är dags för regeringen att sluta blunda för ungdomsarbetslösheten, skriver debattörerna.foto: scanpix

Vice statsminister Jan Björklund (FP) och näringsminister Annie Lööf (C) har nyligen medgett att regeringen har misslyckats med jobben. Vi håller med. Det gör också Finanspolitiska rådet, Konjunkturinstitutet och Riksrevisionen. Särskilt allvarlig är arbetslösheten bland unga människor. Sveriges ungdoms-arbetslöshet är högre än EU-snittet.

Regeringen har kört på i samma hjulspår i snart sex år. Deras förslag som syftat till att sänka ungdomsarbetslösheten har bevisligen inte fungerat.

För tre år sedan halverade regeringen arbetsgivaravgiften för ungdomar. Detta kostar nästan 16 miljarder kronor varje år. Enligt Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering kan man inte säga att detta har givit någon nämnvärd effekt. En mycket dyr åtgärd alltså – till nästan ingen nytta alls.

Det regeringen säger till ungdomar utan arbete är: ”Vi ska göra dig så billig som möjligt. Vi tror inte på dig och dina förmågor, så därför ska vi sänka kraven, sänka din kompetens och därför även sänka din lön.” Men det är fel väg att gå.

Lösningen på problemet med den höga ungdomsarbetslösheten är i stället att utgå ifrån vad vi vet fungerar: höja ungdomarnas kompetens, underlätta för arbetslösa att ta steget ut på arbetsmarknaden och ha fokus på att stärka näringslivet och innovationskraften så att nya jobb kan skapas.

Det blir inte fler jobb i Sverige genom att sänka kraven i skolan eller genom att sänka alla ingångslöner med 20-25 procent. Det är inte seriöst.

Nu har regeringen lite mer än två år kvar av mandatperioden. Vi är rädda att ungdoms-arbetslösheten permanentas på en mycket hög nivå om Sverige inte agerar snabbt, klokt och kraftfullt. Därför anser vi att det är läge för regeringen att ompröva sin misslyckade politik.

Sju av tio företag berättar att de har problem att hitta folk med rätt kompetens. Dessa företag hade anställt om de bara hade hittat någon som hade rätt erfarenhet eller utbildning. Det är i små och medelstora företag som de nya jobben skapas.

Vi är övertygade om att Sveriges framtid finns hos dagens smarta och kreativa ungdomar. Ungdomar som drömmer om att få ett jobb, skaffa en bostad och bilda familj. Vi har presenterat ett batteri av förslag som investerar i våra ungdomar så att de får en möjlighet att uppdatera sin kompetens och få arbetslivserfarenhet så att de blir attraktiva på dagens och morgondagens arbetsmarknad.

Vi vill också driva en aktiv näringspolitik som skapar nya jobb. Sverige behöver få fler att vilja starta småföretag. Sveriges småföretag behöver hjälp och uppbackning så att de får möjlighet att växa och anställa fler. Det gör vi bland annat genom att införa en ny riskkapitalfond för små och medelstora företag.

Vårt besked till Sveriges unga är; ”vi tror på dig, vi vill satsa på dig och vi vet att du har mycket att ge på arbetsmarknaden.”

Lägre löner och sämre kompetens fixar inte jobben. Det är dags för regeringen att sluta blunda för ungdomsarbetslösheten.

Se verkligheten och våga tänka nytt!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons