Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Läsa-skriva-räkna-garantin är häpnadsväckande

Samtidigt som grundskolenämnden diskuterade en läsa-skriva-räkna-garanti genomfördes i Proaros en avgörande förändring av arbetet med dyslexi, utan att frågan var uppe för diskussion i nämnden. Detta är oacceptabelt och anmärkningsvärt.

Annons

Västerås har varit ett föredöme för andra kommuner i hur vi har arbetat med dyslexi. Den debatt som nu förs på insändarsidor och på VLT:s debattsida får inte bli en diskussion om det är specialpedagoger eller logopeder som bäst utför arbetet. Båda kompetenserna behövs.

Vi vänder oss emot att ett väl beprövat arbetssätt, utan debatt, har ersatts av något annat som nämnden varken fått redovisat för sig eller fattat beslut om. Detta är inte beslut på detaljnivå utan avgörande frågor som i förlängningen drabbar elever.

Den nu styrande alliansen gick till val på att det nu skulle satsas på en garanti att alla barn skulle lära sig läsa, skriva och räkna. Hur kan man då rusta ner arbetet för de barn som har livslånga funktionsnedsättningar och som behöver diagnostiseras för att man ska kunna sätta in rätta åtgärder?

Vi socialdemokrater tycker självklart att det är viktigt att satsa på barnens baskunskaper och har röstat för att resurser avsatts för läsa-skriva-räkna, men tycker det är anmärkningsvärt att en åtgärdsgaranti inte gäller de barn som har det tuffast.

När vi fick klart för oss hur läget var tog vi Socialdemokrater upp frågan i nämnden och förväntar oss nu att det vidtas åtgärder för att säkerställa att arbetet bedrivs effektivt och till gagn för barnen.

Anders Teljebäck

gruppledare i grundskolenämnden

Britt Sandström

tidigare ordförande i barn- och ungdomsnämnden

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons