Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Låt unga växa i stället för att straffa dem på grund av deras ålder

Bengt-Åke Nilsson (FP) torde inte ägna alltför lång tid uppe på de piedestaler han själv satt sig på.

Annons

Jag belyser i min text just orimligheten i vad Nilsson säger och det hans parti driver. Nilsson pratar höjda löner, och hans parti pratar sänkta ingångslöner. Vem ska man lyssna på? Nilsson eller hans parti?

Nilsson har dock konsekvent undvikit och svara på min fråga: Inom vilka yrkesgrupper ska unga straff-beskattas och diskrimineras enbart på grund av deras ålder? Inte på grund av prestation eller utbildning, utan bara beroende på sin ålder.

Vidare pratar Nilsson om den sänkta arbetsgivaravgiften för unga och kallar det konkurrensfördel. Nilsson borde ägna lite tid åt faktainsamling. De enda som fått konkurrensfördelar är företag vars arbetskraft består av unga människor, till exempel snabbmats-kedjor. De har inte anställt fler unga, dock gjort en större vinst för det blivit billigare att anställa. Jag kan inte föreställa mig att det var just det man hade som avsikt med sänkningen av arbetsgivaravgiften

Vi har ett paradoxalt problem med hög ungdomsarbetslöshet samtidigt som företag har problem att rekrytera kvalificerad arbetskraft.

Lösningen är utbildning. Vi socialdemokrater föreslår nationellt en satsning på utbildning, traineeplatser, praktik och yrkesutbild-ningar. Det är insatser som skapar jobb. Jobb som ska avlönas efter kompetens och utfört arbete, inte efter ålder. Och det ska vara motiverade lärare med en god lön, både ingångslön och genomsnittslön som utför utbildningen.

Jag tror att genom att låta människor utbildas och växa så växer både ekonomin och arbetstillfällena.

Jag tror inte på att rea ut våra unga och göra dem till en andra klassens arbetskraft, vilket tydligen är Folkpartiets nya linje.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons