Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Låt vårdcentraler byta namn till hälsocentraler

Vi Socialdemokrater vill att landstingets vårdcentraler ska byta namn till hälso-centraler. Frågan behandlas på nästa landstingsfullmäktige, 24 februari.

Annons

Men den styrande alliansen tycker att förslaget ska avslås. I ett av deras remissvar menar de att ”hälsocentral” kan blandas ihop med ”hälsokostbutik”.

Genom att byta namn på landstingets vårdcentraler till hälsocentraler betonas syftet med all hälso- och sjukvård.

Hälsa är ett upplevt tillstånd. Även människor som lider av svårbotade sjukdomar kan uppleva sig ha god hälsa utifrån sina förutsättningar. Det handlar i hög grad om vad man har för livskvalitet.

Att ha en hälsosam livsstil förhindrar, förebygger och lindrar många sjukdoms-tillstånd. Inom ramen för Riskbruksprojektet, som bedrivits på initiativ av Folkhälsoinstitutet, har effektiva metoder tagits fram för att hjälpa människor att ta goda hälsobeslut.

Cirka 60 procent av personalen inom primärvården har utbildning i så kallade motiverande samtal, som är ett sådant verktyg. I takt med att ännu fler får utbildning är det dags att visa vägen inom primärvården. En sådan vägvisare och påminnelse är just att byta namn på landstingets vårdcentraler.

Men naturligtvis räcker inte ett namn-byte, detta måste kompletteras med en fortsatt tydlig utveckling av arbetet.

Flera andra landsting har redan genomfört denna förändring – till exempel Kalmar, Västerbotten och Gävleborg. Vi inom Socialdemokraterna vill att vårdcentralerna ska kallas för hälsocentraler för att visa vart vi är på väg – mot det hälsofrämjande landstinget.

I andra delar av Europa, till exempel i vårt grannland Finland, är detta namn redan förankrat. Man går till sin hälsocentral för att få hjälp både med sina sjukdomar och med sina hälsofrågor.

Ingen i dessa länder förväxlar hälsocentralerna med hälsokostbutiker, vilket alliansens företrädare i Landstinget Västmanland är oroliga för.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons