Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-ledamöter: Genomhastade beslut gynnar inte Västerås äldre

Annons

Moderater och folkpartister håller stilen. Genom att bara ropa valfrihet tror Bengt-Åke Nilsson (fp) och Rolf Falkland (m) att alla problem inom äldreomsorgen blir lösta (VLT 15/5). Men verkligheten är svårare än så.

Vi socialdemokrater har haft en avvaktande inställning till borgarnas kundvalsmodell i hemtjänsten. Eftersom vi värnar om att Västerås äldre ska få bästa tänkbara vård och omsorg förbehåller vi oss rätten att bilda en egen uppfattning utifrån kunskaper och erfarenheter. Vi tänker inte ropa hurra åt en modell som vi ännu inte har sett ett färdigt förslag på.

Under vintern och våren har vi försökt göra oss en egen bild efter samtal med Västerås äldre, hemtjänstutförare i Västerås och företrädare från andra kommuner som har kundval inom hemtjänsten. Dessa samtal har främst väckt en mängd frågor som vi hittills inte har fått något svar på.

Till exempel:

- Vem ska välja hemtjänst åt alla de äldre som inte själva klarar av att välja och inte har några anhöriga som kan välja åt dem?

- Vad kommer det här att innebära i merkostnad för Västerås stad? Vad är det istället som får stryka på foten?

- Hur gör man för att trygga att kretsen hjälpare kring den äldre inte blir för stor? Det finns exempel på kommuner där fem olika företag kan besöka den äldre under en och samma dag.

- Vad händer med utförare som i dag är koncentrerade på en viss stadsdel, till exempel Hjärtpunkt Skiljebo och Tillberga grannskapsservice, när brukare på andra

sidan om stan väljer dem?

- Inga av de kommuner som idag har kundval inom hemtjänsten har tagit över hemsjukvården från kommunerna. För oss har det högsta prioritet för att få en bättre och mer sammanhållen vård kring de äldre.

Förra mandatperioden beslutade äldrenämnden, under socialdemokraternas ledning, att de äldre skulle få större inflytande över sin hemtjänst genom projekten för brukarinflytande. Det var också under förra mandatperioden som allt mer fokus sattes på kontinuiteten, att det inte ska vara alltför många olika personer i hjälpen kring de äldre.

Avgörande i detta är att hemsjukvården förs över till kommunerna. Detta verkar den borgerliga alliansen nu inte tycka är så viktigt. Nu är det valfrihet som är den allenarådande saliggörande medicinen!

Moderaterna och folkpartiet gör sken av att hemtjänstvalet är ett enkelt val. Det är det inte. Det är fyllt av svåra frågor som inte är lösta. Det här kräver tid och eftertanke. Västerås äldre behöver kloka beslut som gör vården och omsorgen bättre. Inte genomhastade idéer där konsekvenserna inte är klart belysta.

Införande av kundvalsmodellen är något som påverkar många västeråsares vardag. Därför förutsätter vi att frågan ska behandlas av Västerås högsta beslutande organ, kommunfullmäktige.

Kent Ryberg (s)

Carin Lidman (s)

äldrenämnden i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons