Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S+M+C+FiSK: Därför överklagar vi kyrkovalet

Annons

Nomineringsgruppen Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) är kyrkovalets förlorare i Västerås. I flera av Västerås större församlingar tappar (Posk) kraftigt i väljarstöd. I Västerås kyrkliga samfällighet tappar (Posk) 770 röster till 3 029 röster. Väljarandelen krympte från 46,3 till 38,9 procent.

Sedan 2005 års kyrkoval har socialdemokratiska och borgerliga grupper samverkat i den kyrkliga samfälligheten. I årets val fick Socialdemokraterna Moderaterna, Centern och Folkpartister i Svenska kyrkan (FiSK) tillsammans 4 567 röster i valet till samfälligheten. Väljarandelen blev 58,6 procent.

Men enligt den slutliga sammanräkningen räcker 58,6 procent av rösterna bara till 22 av fullmäktiges 45 mandat. Posk får egen majoritet med 23 av 45 mandat i fullmäktige med en väljarandel på 38,9 procent.

Vi anser att mandaten enligt kyrkans regler ska fördelas proportionerligt i förhållande till valresultatet enligt den så kallade uddatalsmetoden. Vår beräkning visar att Posk då får 18 mandat, Socialdemokraterna 13 mandat, Moderaterna 7 mandat, Centern 3 mandat, Folkpartister i Svenska kyrkan 3 mandat och Seniorpartiet (SPI) 1 mandat. Då får (S), (M), (C) och (FiSK) således majoritet med 26 av 45 mandat.

Vår beräkning stämmer bättre överens med antal röster och väljarandelar för respektive nomineringsgrupp än vad som visas i det slutliga valresultatet.

Valresultatet är anmärkningsvärt ur demokratisk synpunkt. När ett väljarstöd på över 58 procent inte räcker till majoritet i Västerås samfällda kyrkofullmäktige tycker vi att det är det rimligt att Svenska kyrkans valprövningsnämnd granskar valresultatet.

Vi anser också att varje giltig röst måste vara ungefär lika mycket värd i ett demokratiskt kyrkoval. Så är det inte i den slutliga sammanräkningen för Västerås kyrkliga samfällighet.

I genomsnitt behövdes 173 röster för att få ett mandat i fullmäktige. Men enligt nuvarande beräkning behöver (Posk) 132 röster per mandat, Socialdemokraterna 160 röster, Moderaterna 207 röster, Centern 594 röster och Folkpartister i Svenska kyrkan 486 röster. Centerns 594 röster för det enda (C)-mandatet motsvarar fyra (Posk)-mandat.

Kommer kyrkans valprövningsnämnd fram till att det är korrekt att en väljarandel på 38,9 procent räcker till majoritet i samfälldas fullmäktige accepterar vi givetvis detta. Men då kommer vi direkt att börja arbeta för att förbättra demokratin i kyrkovalet. Även i Svenska kyrkan måste en röst vara ungefär lika mycket värd oavsett vem man röstar på.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons