Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S+M+C+FiSK: Ska rösterna i kyrkovalet vara lika värda?

Ingemar Egelstedt, ordförande i den kyrkopolitiska nomineringsgruppen Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk), kan vara lugn.

Annons

Innebär regelverket för kyrkovalet att en kyrkopolitisk grupp kan få majoritet i den kyrkliga samfälligheten med ett väljarstöd på 38,9 procent accepterar vi detta.

Av demokratiska skäl tycker vi dock inte att det är bra. Hade kyrkans medlemmar fått be-stämma med sina röster hade det nämligen varit en annan majoritet i samfälligheten.

Det kan bli så att vår överklagan avvisas. Vi räknar med att Svenska kyrkans valprövningsnämnd i så fall klargör vilka paragrafer som gör att en väl-jarandel på över 58 procent inte räcker till en majoritet i samfälligheten. Utifrån ett sådant svar arbetar vi sedan vidare på att förändra regelverket för att förbättra demokratin i kyrkovalet.

Vårt överklagande handlar inte om Posk. Det handlar om att säkra möjligheterna till demokratiska kyrkoval i fram-tiden och tar sikte på valets regelverk.

För vår del ska en röst vara lika mycket värd oavsett vem man röstar på i kyrkovalet. Posk:s företrädare säger inget alls om att rösterna ska vara lika värda eller inte. Det är anmärknings-värt eftersom det är en grundläggande och avgörande demokratifråga.

Vi vill därför fråga Posk: Ska en röst vara lika mycket värd oavsett vem man röstar på? På vilket sätt kommer Posk att arbeta för att medlemmarnas röster ska få fullt genomslag i ett framtida demokratiskt kyrkoval?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons