Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Med hälsobokslut kan vi bli bättre arbetsgivare

Landstinget är en av länets största arbetsgivare. Det yttersta ansvaret för personalen har vi som landstingspolitiker.

Annons

Vi socialdemokrater vill ta detta ansvar och synliggöra personalfrågorna bättre genom att ge dem ett eget bokslut. Därför har vi lagt en motion om detta i landstinget. Ett hälsobokslut för alla anställda i landstinget Västmanland. På så vis skulle vi som arbetsgivare få ett underlag som visar på hur personalen egentligen mår. Idag vet vi inte detta. När landstingsfullmäktige i höstas hade att ta ställning till delårsrapporten framgick att sjukskrivningstalen minskade hos personalen. Samtidigt skrev landstingsledningen att de allt hårdare kraven på ersättning vid sjukdom kunde påverka denna utveckling och därmed de minskade sjuktalen.

När landstingsstyrelsens ordförande Tomas Högström skulle kommentera detta på nyhetsplats i VLT den 12 november menade han att detta nog kunde påverka men att det var något som ”statsmakterna hade bestämt.” Statsmakterna i det fallet stavas moderatledd regering. Thomas Högström som ju själv varit moderat riksdagsledamot till inte allt för länge sedan, gjorde ju sig knappast känd för att under den tiden motverka en politik som skruvade åt tummskruvarna på de som blev sjuka på jobbet. Så när Högström skyller på statsmakterna känns det som att han skyller ifrån sig och inte vill ta ansvar för den politik som hans regering nu bedriver. I det fallet är han i gott sällskap. Företrädaren, Magnus Edlund, som inte bara lämnade som landstingsstyrelsen ordförande för något år sedan, har även lämnat partiet. Detta med motiveringen att han inte kan propagera för den politik som regeringen nu bedriver. Politiken på olika nivåer ska hänga ihop. Politiska företrädare väntas ta ansvar för sitt partis politik. Det har väljarna rätt att kräva.

Ett hälsobokslut i landstinget skulle vara en viktig del i ett modernt arbetsgivaransvar. Vi vill att ett särskilt bokslut ska ge svar på hur den psykosociala arbetsmiljön ser ut, vad som är stressrelaterat på arbetsplatsen, vad vi som arbetsgivare gör för riskanalyser och vad sjukfrånvaron beror på. Ett särskilt hälsobokslut för personalen skulle vara ett viktigt dokument för oss som ansvariga politiker när vi vill minska sjukskrivningarna och när vi i övrigt vill skaffa oss ett bra underlag, så att vi kan leva upp till att vara den goda arbetsgivaren. Det tycker vi att personalen har rätt att kräva.

Lars Eriksson

Görel Malenaric Korkman

Rigmor Åkesson

ledamöter landstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons