Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S+MP+V: Fas tre en återvändsgränd

Annons

Under de gångna veckorna har VLT förtjänstfullt speglat det som är fel med den så kallade tredje fasen i regeringens jobb och utvecklingsgaranti. För tillfället befinner sig över 500 västeråsare i denna ”fas tre”. Ett misslyckande för alliansregeringens arbetsmarknadspolitik kan inte vara tydligare än så.

För att vara tydlig; det finns verksamhet inom fas tre som är bra, här ska ingen kunna missförstå oss. Det finns de som är nöjda. Men själva idén att de arbetssökande ska vara på aktivitet i föreningar eller offentlig sektor utan att målet är att det ska leda till jobb tycker vi är ett haveri.

När arbetsmarknadsminister Hillevi Engström kommenterade VLT:ss artikelseriet undvek hon att över huvud taget prata om fas tre trots att det är regeringen som konstruerat detta påfund. Just det! Den regering som säger sig stå för arbetslinjen har just nu rekordhöga volymer i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Åtgärder som dessutom håller låg kvalitet och har litet innehåll.

Hur har regeringen tänkt att de som är i fas 3 ska komma tillbaka till den reguljära arbetsmarknaden? Eller, det kanske är så att man inte tänkt att de ska komma tillbaka till arbetsmarknaden?

Vår inriktning är att de arbetsmarknadspolitiska insatserna ska bygga broar tillbaka till arbete. Detta gör man på bästa sätt genom stöd för anställning eller till utbildning. Speciellt viktigt är detta under lågkonjunktur så att de som varit arbetslösa kan ta de nya jobben när det vänder.

De kommunala insatserna för att stärka individerna på arbetsmarknaden blir allt viktigare då staten genom regeringens politik i rask takt drar sig undan sitt ansvar. Vi rödgröna i Västerås prioriterar de unga genom bland annat kunskapslyft för dem som inte fyllt 25 år, ungdoms- och rekryteringsplatser där man kan kombinera arbete och utbildning och en utvidgning av antalet platser i sommarjobbspraktik till 800.

Vi prioriterar också personer med funktionsnedsättning, invandrare och äldre. Så tar vi vårt ansvar. Alliansregeringen borde ta sitt ansvar genom att ersätta fas 3 med något som leder till arbete nu när konjunkturen vänder.

Anders Teljebäck (S)kommunalråd, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Marléne Andersson (MP)vice ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Johan Lindahl (V)

ledamot i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons