Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S+MP: Vi hoppas på samsyn om den gemensamma budgetramen

Annons
Fantasipengar. Allianspartierna tycks ha en annan budgetram att förhålla sig till än den som är beslutad av kommunfullmäktige, skriver debattörerna.foto: scanpix

Nämnden för funktions-hindrade har på dagens sammanträde ett mycket svårt ärende att fatta beslut i. Sedan budgetramen fastställdes av kommun-fullmäktige i juni förra året har kostnaden för daglig verksamhet ökat dramatiskt.

Nämnden brottas med ett underskott på 8,7 miljoner kronor för hela året, vilket betyder att verksamheten går minus med drygt 700 000 kronor varje månad.

För att komma tillrätta med underskottet kan man återställa budgeten för daglig verksamhet till samma nivå som gällde för ett år sedan. Alternativet är att ta hela eller delar av beloppet på andra verksamheter inom nämndens verksamhets-område.

Var i verksamheten man än bestämmer sig för att åtgärda underskottet blir det smärtsamt. Från rödgrönt håll vill vi ha en konstruktiv dialog i nämnden med målsättningen att utifrån givna förutsättningar fatta ett så klokt beslut som det bara är möjligt.

Allianspartierna har tyvärr hittills inte velat ta den här dialogen och det tycks bero på att de har en annan budgetram att förhålla sig till än den som är beslutad av kommunfullmäktige. Många beslut blir ju enklare om det finns en extra skattkista att hämta pengar ur, även om den bara finns i fantasin.

På dagens nämnd-sammanträde är vår förhoppning att vi kan nå en samsyn om den gemensamma budgetramen och utifrån den ta ett klokt beslut för att få ekonomin i balans. Vill man inte vara med och ta ansvar kan man inte heller komma i efterhand och klaga på beslutet.

Vi rödgröna kommer att vara mycket lyhörda för de förslag som kommer upp. Vill alliansen vara med och påverka eller tänker den sitta på läktaren?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons