Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(S) och (v): Är det verkligen bra med så många friskolor?

I Västerås finns det idag 18 gymnasieskolor, varav tolv är friskolor och sex är kommunala.

Annons

Ytterligare fyra friskolor har ansökt om tillstånd att starta nästa år. Alltså kan våra ungdomar ha så många som 22 skolor att välja bland nästa höst.

Vi är tveksamma till om så många skolor bara är något positivt, både ur samhällets och ur den enskilde ungdomens perspektiv.

En fråga som vi vill lyfta i detta sammanhang är möjligheten till insyn i friskolorna, kopplat till det ansvar som vi skolpolitiker har för eleverna. Det är nämligen utbildningsnämnden som har det yttersta ansvaret. Vi vill säkerställa att skoleleven får den utbildning som han eller hon har rätt till, att eleven bedöms likvärdigt på de olika skolorna och behandlas på ett rättssäkert sätt. Men statsmakten har inte gett den lokala skolmyndigheten möjlighet att göra tillsyn. Skulle frågan tas upp med Skolverket kan svaret därifrån endast vara: betala!

Om man tittar på Skolverkets hemsida framgår det att man har som målsättning att göra tillsyn vart sjätte år i landets skolor. Skolverket har inte gjort någon systematisk tillsyn i Västerås sedan 2003 och enligt hemsidan är ingen planerad det närmaste året. Man har alltså bara kapacitet att göra tillsyn med mycket långa intervaller och frågan är om målsättningen kommer att klaras med hänsyn till att antalet friskolor bara ökar.

Det här upplever vi som ett verkligt problem till skillnad från Västeråsalliansen, med folkpartiet i spetsen. Den liberala synen är att det är bra med alla friskoleetableringar. Vi låter dem etablera sig, så får vi ser om de kan leva upp till sitt ansvar, verkar man tycka. Det förutsätter att tillsynen av friskolorna är effektiv och med tätare intervaller än vart sjätte år.

Vi bedömer det mer som ett önsketänkande; en förvånansvärt slapp syn från ett parti som annars gärna vill använda både pekpinnar och piskor.

Vi skolpolitiker har det yttersta ansvaret för ungdomars skolgång, men vi har samtidigt mycket små möjligheter till insyn i den snabbt växande friskoleverksamheten. Detta är en helt otillfredsställande och mycket frustrerande situation som bör förändras. Det som är skrämmande är att folkpartiet, tillsammans med sina borgerliga kamrater, är så ideologiskt fartblinda att de sväljer detta okritiskt och låter valfriheten gå före rättssäkerheten.

Hans Larsson (v)

Lars-Evert Larsson (s)

ledamöter av utbildningsnämnden

i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons