Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S och v: Unell valde feg­hetens tystnad i Mimerfrågan

Under valrörelsen sade den moderatledda majoriteten att man skulle lyssna till västeråsarna innan kommunala beslut skulle fattas.

Annons

Så sent som i februari gav kommunstyrelsen demokratigruppen i uppdrag att "arbeta för att förbättra, utveckla och stärka medborgardialogen".

I praktiken gör man precis tvärt om - man vill inte lyssna, man vill inte se och man vill framförallt inte prata om sin politik. Majoriteten tänkte inte ens tanken på en medborgardialog ifråga om demonteringen av Mimer.

Mimerfrågan är ett lysande exempel på ett ledarskap präglat av feghet. Ett hemligt förslag togs fram om att sälja nära en tredjedel av Mimers 13 500 hyresrätter. Det hemliga förslaget klubbades sedan bakom lyckta dörrar, ett beslut som inte ens kan överklagas.

Enligt kommunallagen ska kommunfullmäktige avgöra frågor av större vikt i de kommunala bolagen. Majoriteten sade blankt nej. Men vad är av större vikt om inte en utförsäljning av en tredjedel av Mimers lägenheter är det?

Trots alla hinder försökte socialdemokraterna och vänsterpartiet baxa Mimerfrågan till åtminstone en debatt i fullmäktige genom en interpellation respektive fråga. Båda ställdes till kommunstyrelsens moderata ordförande Elisabeth Unell.

Vänsterpartiets frågor var enkla: Anser Elisabeth Unell att majoriteten följt andemeningen i kommunallagen om att föra frågor av större vikt till fullmäktige? Är Elisabeth Unell beredd att medverka till att Mimerfrågan får en anständig politisk och demokratisk behandling? Det hade räckt med ett ja eller nej till svar. Men Elisabeth Unell valde feghetens tystnad i Mimerfrågan. Fullmäktige fick inte debattera Mimerfrågan nu heller.

Borde inte majoriteten istället känna stolthet över att den börjat nedmonteringen av Mimer? Borde den inte vara glad över att den uppfyllt ett av sina vallöften? Det kan man tycka. Men det vi kan se är att majoriteten inte ens står upp för sin politik. Efter valet vill den inte lyssna, inte se och inte prata om vad den gör.

Genom att fegt undvika att offentligt diskutera utförsäljningen av Mimer sviker den moderatledda majoriteten ett annat av sina vallöften, nämligen att ha en dialog med västeråsarna.

Detta väcker frågan om vad det moderata ledarskapet betyder för Västerås och Västerås stads utveckling. Om man inte ens vågar svara på ett par frågor i kommunfullmäktige lär vi få se ännu mera av feghetens ledarskap.

Ulla Persson

oppositionsråd (s)

Per Lithammer

oppositionsråd (v)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons