Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-ombudsman: Hur grön är Reinfeldt?

Socialdemokraterna har valt en ny partiledare. Under partikongressen som nyligen genomfördes tog miljöpolitiken stor plats. Hälften av inläggen tog upp klimatfrågan.

Annons

Mona Sahlin pekade i sitt linjetal ut klimatfrågan som en av partiets stora frågor. Det är en modern politik och det lovar gott inför framtiden.

I tv-debatten i måndags mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt framkom en betydande skillnad. Sahlin menade att Sverige måste ligga i framkant med en tuff miljöpolitik där vi visar på bra exempel, medan Reinfeldt hävdade att de största miljöproblemen finns utanför EU och att det är där kraften skall läggas ner. Motargumentet mot Reinfeldts hållning är ju att vi får svårare att övertyga andra länder om att gå längre i politiska beslut för en bättre miljö när vi inte själva är beredda att gå före.

Sverige tillhör de ledande nationerna inom miljötekniken och det är helt klart att detta är en framtidsindustri som bara tagit sina första steg men som inom kort kommer omsätta enorma belopp och ge nya jobb. Med Reinfeldts sätt att se på detta så skall vi avvakta tills George W Bush besinnat sig och drar med USA i den globala rörelsen för att minskade utsläpp. Frågan är om det finns tid för detta eller om vi skall fortsätta att ligga i framkant och visa på exempel som drar med andra nationer i en positiv spiral.

För Sahlin och socialdemokratin finns inget motsatsförhållande mellan satsningar på miljön och nya jobb. Det finns inte heller en motsättning mellan att gå före på hemmaplan samtidigt som vi trycker på andra länder. I grunden anser vi att detta inte är en ekonomisk fråga utan en djupt moralisk sådan. Under valrörelsen valde Reinfeldt bort miljön som politisk valfråga med motiveringen att han ville koncentrera sitt politiska budskap. Han är däremot inte sämre än att han kan ändra sig. Det har hänt förr.

Reinfeldt börjar förstå vad han under valrörelsen inte ville förstå, nämligen att det i folkdjupet finns en stor oro över hur klimatförändringar kan drabba oss alla. Han tror att det kanske går att bli populär genom att engagera sig i miljöpolitiken. Men är det ett äkta engagemang eller bara en strategifråga i hans maktspel om väljarna?

Han har onekligen en uppförsbacke vad gäller trovärdigheten inom miljöpolitiken. Moderaterna brukar toppa bottenlistan bland svenska partiers förtroende inom miljöpolitiken och för att ändra på det faktumet så krävs mer än gröna moderataffischer.

LARS ERIKSSON

Ombudsman för

socialdemokraterna i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons