Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Osjyst handlande av majoriteten i Mimers styrelse

Vi anser att ledamöter i en kommunal ­bolagsstyrelse bör sträva efter att nå konsensus i sitt bolagsarbete. Men det betyder naturligtvis inte att alla ska tycka lika!

Annons

Alla styrelsemedlemmar – oavsett partifärg – måste alltid ha bolagets bästa som mål. Partiskiljande frågor bör därför föras till andra arenor och absolut inte i bolagets namn. 

Precis så har vi socialdemokrater arbetat i Bostads AB Mimers styrelse. Därför har vi hittills medverkat till konstruktiva och sakliga möten och diskussioner om bolagets verksamhet. 

Genom en artikel i VLT den 23 september har den moderatstyrda majoriteten brutit mot konsensusbegreppet. Majoriteten har också med en ojust brorduktigmentalitet framhävt sig själv som ”vi som skapat det enda kompletta bostadsbolaget i Västerås”. 

Att det också sitter fler politiker i Mimers styrelse än de sju från majoriteten framgår inte alls. De lyckas också glömma alla tjänstemän som gör Mimers framgång möjlig. 

Många av de satsningar, som gjorts inom Mimer de senaste två åren, har vi socialdemokrater i stort varit positiva till. Vi står för att Mimer ska vara ett allmännyttigt

bostadsbolag. Därför är vi kritiska till att Mimer förändrats till att bli som vilket

bostadsbolag som helst. 

Vi var också oense, när majoriteten klubbade igenom att ombilda en tredjedel av Mimers hyresrätter till bostadsrätter bakom lyckta dörrar. 

Beslutet berörde cirka 4 300 bostäder och upprörde många västeråsare. På kort tid samlade Hyresgästföreningen in nästan 7 000 namnunderskrifter för en folkomröstning. Men den moderatstyrda majoriteten sade nej till detta. De fegade och vågade aldrig möta västeråsarna i en öppen debatt. 

Den 29 september skriver Lars Luttropp (M) i Svenska Dagbladet: ”Det är en tillfredsställelse att vara herre i sitt eget hus. Hyresrätten är en dyr upplåtelseform med en mycket hög servicenivå. Begreppet hyresgäst låter dessutom feodalt. Att äga sin bostad är för de flesta lika naturligt som att äga sin bil”. 

Vad Luttropp här glömmer är att det faktiskt är många som inte har råd att äga en bostad eller ens en bil. För oss är bostadspolitiken en central del av statens välfärdspolitik och en integrerad del av den ekonomiska politiken. 

Ska marknaden ensam ta över hela ansvaret för svenskarnas bostadsförsörjning, är det ett jättekliv bort från svensk välfärdspolitik.

Även människor som bara har råd med en begagnad cykel måste ha någonstans att bo! 

Ulla Persson

Solveig Ingemarsson

Ivar Pedersen

Christer Karlsson

Björn Kvick

ledamöter i Bostad AB Mimers styrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons