Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Passiv regering kan inte pressa tillbaka arbetslösheten

Sedan 2007 har arbetsförmedlingen lämnat tillbaka 18 miljarder kronor till staten. Trots fortsatt skyhög arbetslöshet samlas pengarna som avsatts för att få de arbetslösa ut i arbete på hög.

Annons

Den Moderatstyrda regeringen visar än en gång sin oförmåga och ovilja att använda alla resurser och verktyg för att pressa till-baka arbetslösheten som bitit sig fast på en mycket hög nivå.

Vi Socialdemokrater tycker att detta är anmärkningsvärt och bekymrande. Nu behövs det resurser och goda idéer för att minska arbetslösheten.

Arbetslösheten är i dag nästan 8 procent i vårt land. 400 000 människor är arbetslösa, nästan var fjärde ungdom står utan arbete, och prognoserna pekar på en fortsatt hög nivå.

Allra mest bekymmersamt är den höga ungdomsarbetslösheten och den stigande långtidsarbetslösheten. Antalet personer som varit arbetslösa i mer än två år har under den borgerliga regeringens tid vid makten ökat med 175 procent – från under 25 000 till över 69 000 personer.

Trots det har regeringen inte några nya idéer och initiativ för fler jobb i sin vårbudget. Det är tragiskt, men kanske inte såförvånande.

Regeringens politik har prövats i sex år, i både hög- och lågkonjunktur, och det är uppenbart att den inte leder till fler jobb.

Regeringen är passiv och trött, har spelat ut alla sina kort och har slut på idéer. Vi kräver besked från de borgerliga riksdags-ledamöterna Staffan Anger, Jessica Polfjärd, Åsa Coenraads och Roger Haddad på följande frågor:

1. Anser ni att det inte behövs ytterligare statliga resurser för att få bukt på långtidsarbetslösheten?

2. Är ni nöjda med att arbetsförmedlingen lämnat tillbaka 18 miljarder kronor till staten samtidigt som arbetslösheten bitit sig fast på en mycket hög nivå?

Sven-Erik Österberg (S), Riksdagsledamot för Västmanlands län

Pia Nilsson (S), Riksdagsledamot för Västmanlands län

Olle Thorell (S), Riksdagsledamot för Västmanlands län

Anna Wallén (S), Riksdagsledamot för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons