Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Regeringen skapar återvändsgränder för unga

Den borgerliga regeringen tog första steget mot en gymnasieskola som delar in elever i A och B-lag när de slopade högskolebehörigheten i samtliga nationella program i gymnasiereformen 2011.

Annons
För kort? Socialdemokraterna kritiserar regeringen och utbildningsminister Jan Björklund för att skapa återvändsgränder för unga med förslaget om ettårig gymnasieutbildning.foto: scanpix Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10080

Resultatet är att elever väljer bort yrkesprogram, de vet vad som krävs på arbetsmarknaden och vill inte riskera sina möjligheter till framtida utveckling.

Regeringen är fast besluten om att skapa återvändsgränder för unga, där vissa ska fråntas rätten till teoretisk kunskap. Nu fortsätter man nedmonteringen av gymnasieskolan. Nyligen presenterade den folkpartistiska skolministern Jan Björklund ett förslag om att införa en ettårig gymnasieutbildning utan teoretiska ämnen. Ett C-lag ska skapas.

Lärarförbundet är starkt kritiska till skolministerns förslag och varnar för ett misslyckande då arbetsmarknaden redan är svår för de ungdomar som har fullständig gymnasieutbildning. Vi delar deras bedömning.

Utgångspunkten måste vara att all gymnasieutbildning leder till arbete eller vidare studier och inte raka vägen till socialkontor och försörjningsstöd. Det tjänar varken ungdomar eller Sverige på. Det är beklagligt att skolministern vill dra ner på ambitionsnivån och på förhand ge upp. Ingen efterfrågar idag en ettårig gymnasieutbildning, varken elever, föräldrar eller arbetsgivare.

Nästan var fjärde elev lämnar i dag gymnasieskolan utan att ha fullföljt utbildningen. Frånvaron och avhoppen från gymnasieskolan måste minska. Det finns ingen enkel lösning, utan det krävs individuella åtgärder för att tidigt i grundskolan fånga upp de elever som är skoltrötta, eller av andra anledningar har svårt i skolan.

Att regeringen sänker kunskapskraven kan naturligtvis innebära bättre statistik. Men det sker till ett högt pris både för gymnasieeleverna personligen och för Sveriges konkurrenskraft.

För oss socialdemokrater är det en självklarhet att varje elev ska uppnå målen i grundskolan och att alla ska ha en fullständig, högskolegrundande, gymnasieexamen. Därför föreslår vi att ett utbildningskontrakt införs för alla unga arbetslösa under 25 år som inte fullgjort sina gymnasiestudier. Syftet är att hjälpa unga till jobb och praktik samtidigt som vi betonar det egna ansvaret för att rusta sig med kunskaper genom gymnasiekompetens. Den som är ung och söker jobb erbjuds:

• Ett jobb enligt den så kallade Västeråsmodellen med avtalsenlig lön på halvtid och studier på halvtid

• Praktik hos privata eller offentliga arbetsgivare samt studier på halvtid eller deltid

• Utbildning på heltid, vid komvux, yrkes-vux eller folkhögskola

• Ett särskilt studiestöd eller förhöjt studiebidrag

Till skillnad från regeringen tar vi socialdemokrater ungas framtid på allvar. De ungdomar som av olika skäl saknar gymnasiekompetens har störst risk att bli och förbli arbetslösa. Därför föreslår vi ett utbildningskontrakt. Så bygger vi Sverige starkt för framtiden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons