Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Regeringen tycks hellre spara på välfärdsområden än sitt kansli

Annons

Roger Haddad (FP) försöker ge sken av att den borgerliga regeringens satsning på tåg och järnväg är precis vad som krävs för att ha kontroll över det vinterkaos som nu råder. Undrar om tågresenärerna delar hans uppfattning?

Trots den påstådda utökningen av underhållsanslaget så har det uppenbarligen inte skett någon förbättring. Att enbart skylla på tidigare regeringar känns inte riktigt trovärdigt nu när det borgerliga regeringsstyret är inne på sitt femte år. Det är dags för Haddad och hans vänner att ta ansvar för den egna förda politiken.

Det Haddad inte väljer att nämna är att anslaget till drift och underhåll av våra järnvägar de facto får 2,2 miljarder kronor mindre i anslag de kommande fyra åren. Detta är inget påhitt från oss i oppositionen utan det står att läsa i regeringens egen budgetproposition.

Trafikverket, SJ, Per Unckel och många fler slog larm för flera veckor sedan om att detta är ohållbart. Nu först har regeringen vaknat. Men i stället för att utöka det totala underhålls-anslaget har regeringen beslutat att låna 500 miljoner från 2011 års budget, pengar som Trafikverket sedan tvingas spara in.

Men vad händer om det blir vinter även kommande år? Sannolikheten är som bekant rätt stor. Ska Trafikverket fortsätta att leva på krita?

Att skära ner miljarder till välfärdsområden som järnväg, sjukförsäkring och gymnasieskola har regeringen inga som helst bekymmer med. Men när vi i oppositionen lägger fram besparingsförslag på 300 miljoner kronor för regeringskansliet, ja då tycks Sverige gå under.

Pia Nilsson

riksdagsledamot (S) för Västmanlands län,

ledamot av trafikutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons