Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Regeringens klimatpolitik får underkänt

Förra veckan underkände Europaparlamentet kärnan i den svenska regeringens klimatpolitik. Detta skedde i den rapport som är slutresultatet av flera års arbete i Europaparlamentets klimatutskott.

Annons

Europaparlamentet anser att den position som Sverige står för riskerar att underminera EU:s trovärdighet i de FN-ledda klimatförhandlingarna. Torsdagens kärnkraftsutspel från den moderatstyrda regeringen ändrar inte den bilden.

Till hösten ska de internationella förhandlingarna om ett klimatavtal slutföras i Köpenhamn. Som Sveriges statsminister kommer Fredrik Reinfeldt att leda EU:s ministerråd under denna tid. Därför är det extra viktigt vilka signaler Sverige sänder till omvärlden med sin klimatpolitik.

Kritiken från Europaparlamentet är lika giltig efter regeringens utspel om energi- och klimatpolitiken som innan. Det moderatledda kärnkraftsutspelet rör nämligen inte de delar som är mest väsentliga för klimatförhandlingarna. Det handlar om att EU och andra rika länder visar sig beredda att genomföra huvuddelen av utsläppsminskningarna på hemmaplan samt att få fram ekonomiska resurser till utvecklingsländerna så att de kan möta klimatförändringarna.

I båda dessa frågor har Sveriges nuvarande regering agerat på ett sätt som försvårar ett internationellt klimatavtal.

Istället för att Sverige och EU ska gå före i omställningen har regeringen arbetat för att Sverige och EU ska förändra sig så lite som möjligt. Mer än en majoritet av de utsläppsminskningar som EU förbundit sig till, kan bland annat tack vare Sverige genomföras i utvecklingsländerna. För den sektor som inte täcks av handeln med utsläppsrätter handlar det om 67,5 procent av utsläppsminskningarna. En tydlig signal till den mindre rika världen om att EU och Sverige tänker köpa sig fria från egna ansträngningar.

För oss socialdemokrater är den moderatstyrda regeringens hållning både osmart och lite pinsam.

Osmart därför att den stänger dörrarna för viktiga investeringar i grön teknik och håller tillbaka utvecklingen hemma i Sverige. Därför är den nu inslagna svenska linjen oroväckande också ur ett nationellt jobbperspektiv.

Pinsam därför att den skadar Sveriges anseende som ledande miljönation. Sverige måste i stället, som vi ofta gjort förut, visa att det är möjligt att genom investeringar förena en ambitiös miljöpolitik, social rättvisa och ökad tillväxt med flera jobb. Det är genom att gå före vi kan få med oss andra.

Dessutom ville inte regeringen gå med på att knyta en viss andel av intäkterna från EU:s utsläppshandel till klimatbistånd. Istället blev det ett löfte om pengar i framtiden. Det är inget fel med löften. Men är det så konstigt att utvecklingsländerna tvivlar när de ännu inte sett röken av de pengar som den rika världen sedan länge utlovat i bistånd till fattigdomsbekämpning?

I veckan kritiserade Europaparlamentet det faktum att EU:s medlemsländer undviker att ta ansvaret på hemmaplan.

Europaparlamentet markerade också tydligt att den position som Sverige står för riskerar att underminera EU:s trovärdighet i de FN-ledda klimatförhandlingarna. Det är en allvarlig kritik. Regeringen bör ta den på allvar om man vill ro ett internationellt klimatavtal i hamn under hösten 2009. Få saker kan vara viktigare. Det moderatledda kärnkraftsutspelet ändrar inte på denna bild.

Åsa Westlund

EU-parlamentariker

Lars Eriksson

Ordförande Socialdemokraterna i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons