Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Regeringens politik har nått vägs ände

I januari i år genomförde riksdagen en särskild debatt om den ökande arbetslösheten. Debatten var begärd av oss Socialdemokrater med anledning av att all tillgänglig statistik nu pekar mot en kraftig ökning av arbetslösheten.

Annons
God vilja. Arbetslösheten är i dag högre än den var när den borgerliga regeringen tillträdde. Sänkt krogmoms räcker inte som svar, skriver debattörerna.

Arbetsförmedlingens statistik för januari 2012 visar att 405 000 personer, eller 8,7 procent, är öppet arbetslösa eller inskrivna i program. Antalet nyinskrivna ökar. Även varslen ökar.

I Västmanlands län är 12 600 personer arbetslösa, vilket motsvarar 10,2 procent av arbetskraften. En av fem, närmare 2 500 personer, hade varit arbetslösa i mer än två år. Det är en ökning med 320 personer jämfört med januari förra året.

Arbetslösheten påverkar inte bara dem som blir arbetslösa. Nu ökar de otrygga anställningarna och de kortare vikariaten. Det blir allt svårare för anställda att kräva sin rätt när oron för att bli arbetslös växer.

Samtidigt minskar skatteintäkterna då färre är i arbete. Många kommuner tvingas nu höja skatten för att klara välfärden, trots att de samtidigt måste skära ned. Så drabbas vi alla av regeringens misslyckade jobbpolitik.

Den borgerliga regeringen vann valet 2006 på löftet att bryta utanförskapet. Sex år senare är arbetslösheten högre än då regeringen tillträdde, sysselsättningen något mindre och utanförskapet i stort sett oförändrat. Aktivitetsgarantins fas 3 är nu Sveriges största enskilda arbetsgivare. Regeringens politik har nått vägs ände och sänkt krogmoms räcker inte som svar.

Vår socialdemokratiska jobbpolitik är byggd på utbildning, kunskap och kompetens. Trots utbildningsministerns stolta ord om ”kunskapsskolan” sjunker den svenska skol-elevens resultat i internationella undersökningar. Vår första insats för att minska arbetslösheten är därför höjd kvalitet i undervisningen i grund- och gymnasieskola. Alla ungdomar ska få en fullvärdig gymnasiekompetens.

Vi måste använda de resurser vi har för att investera i det som långsiktigt bygger Sverige starkt. Den som inte har ett jobb ska få stöd, utbildning eller praktik som leder till jobb. Arbetslösa unga ska få stöd från dag ett. Återvändsgränden fas 3 ska fasas ut och ersättas med aktiva insatser som leder till jobb.

Vi vill investera i yrkesutbildning i de branscher där företagen har svårt att hitta medarbetare och ge unga möjligheter till traineeplatser. Vi vill införa utbildningsvikariat så att redan anställda kan komplettera och bygga vidare på sin utbildning samtidigt som en långtidsarbetslös får praktik och jobb inom viktiga framtidsbranscher. Genom att skapa arbetsplatser där människor trivs, har inflytande och kan utvecklas i jobbet kan fler arbeta mer och längre.

Fler bör ges möjlighet till kompetensutveckling och ett arbetsliv med mindre stress och press. Vi vill starta ett utvecklingsarbete kring det moderna arbetslivet. Alla som vill gå upp i arbetstid ska kunna göra det. Heltid ska vara en rättighet och deltid en möjlighet. Korta osäkra anställningar ska snabbare kunna leda till fasta jobb.

Så bygger vi Sverige starkt för framtiden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons