Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Regeringens politik vid vägs ände

Annons

Nu har det gått sex år sedan regeringen tillträdde. Arbetslösheten är i dag högre än den var 2006. Fler är långtidsarbetslösa. Av regeringens löften om brutet utanförskap har det mest blivit utförsäkringar.

Nyligen presenterade socialstyrelsen siffror om vilka försörjningshinder som ligger bakom att människor söker försörjningsstöd (tidigare socialbidrag). Hela 40 procent, ¿106 798 personer, har på något sätt angett arbetslöshet. De saknar ersättning, har otillräcklig ersättning eller väntar på utbetalning.

Arbetslösa som saknar arbetslöshetsförsäkring är den enskilt största gruppen. Det är mer än fyra gånger fler än de invandrare som får introduktionsersättning eller de personer som får sjuk- och aktivitetsersättning (förtidspension). Dessa personer är inte förhindrade eller oförmögna att arbeta. De har bara inte funnit en anställning.

Från 1996 fram till 2007 minskade antalet hushåll som fick försörjningsstöd kontinuerligt. Under finanskrisen har det gått upp. Kostnaderna för försörjningsstödet var 2011 mer än en miljard kronor högre än år 2000. ¿I Västmanlands län var kostnaderna för försörjningsstödet 333 miljoner kronor, 90 miljoner mer än år 2000. Det är pengar som hade behövts i skola och omsorg.

Regeringens politik har nått vägs ände. Sverige behöver en politik som skapar förutsättningar för jobb. Ordning och reda i statens finanser är grunden för en sådan politik. Därutöver behövs åtgärder för att få företag att starta och växa. Då kommer efterfrågan på arbetskraft att stiga. För att rusta de arbetslösa så att de kan ta de arbeten som växer fram krävs framförallt utbildningsinsatser. Sverige behöver mer framtidsinriktade reformer så att fler kan känna friheten som kommer med att ha ett jobb.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons