Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Regionen förlorar om EU:s strukturfonder försvinner

EU:s strukturfonder bidrar till ekonomisk tillväxt i Sveriges regioner. I såväl Västerås som Örebro händer det saker som sätter vår plats på kartan utvecklar regionen och människorna som bor här.

Annons
Inga mer pengar? Regeringen driver på för en kraftigt nedbantad EU-budget och vill att strukturfonderna bara ska användas där behoven är som störst. Då blir det inga pengar till vare sig Sverige eller Västmanland, skriver debattörerna.foto: scanpix

Regeringen tycker inte att Sverige är i behov av strukturfonderna. Vi ifrågasätter om regeringen tänker kompensera vår region om strukturfonderna försvinner.

Här i Västmanland får nära 500 anställda inom vård- och omsorgssektorn kompetensutveckling tack vare medel från EU:s socialfond. 8,6 miljoner kronor fördelas på 19 arbetsplatser med syftet att förbättra såväl ledningssätt som kompetens hos den anställde. Det är inte resursslöseri, enligt vår mening. Pengarna behövs.

Robotdalen är ett bra exempel på hur östra Mellansverige utvecklas med EU:s medel. De senaste fem åren har Robotdalens insatser resulterat i 16 nya företag och 160 jobb i Mälardalsområdet. Det är bara en början. De närmaste tre åren räknar projektet med att få till stånd ytterligare 750 jobb.

Med denna kunskap kan nya sätt inom tekniken frigöra människan så att den kan ägna sig åt den mänskliga vården. Nya idéer stöttas från prototyp till färdig produkt.

Länsstyrelsen i Västmanlands län har fått 6,5 miljoner kronor för att stimulera investeringar i företag i Västmanland. Stöden är direkt riktade till målgruppen utvecklingsbara och investeringsvilliga företag.

3,1 miljoner kronor från strukturfonderna har gått till att stärka Västmanlands företag inom tillverkningsindustrin. Här handlar det om att utveckla affärsidéer och produkter för att bli mindre känsligt i lågkonjunkturer och för att bli långsiktigt ekonomiskt hållbara. Den kompetens som skapas ska bli kvar i regionen.

Detta är bara några exempel som ger möjlighet till tillväxt. Det är inte slöseri.

Men Sveriges regering agerar på ett sätt som hotar strukturfonderna och den har en omodern syn på regional utvecklingspolitik. EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) har meddelat att regeringen driver på för en kraftigt bantad EU-budget. Som ett led i detta vill Ohlsson att EU:s strukturfonder bara ska användas där behoven är störst, och då blir det inga pengar till Sverige och Västmanland.

I massmedierna framställs EU:s budget ofta som ett gigantiskt pengaslukande svart hål ur vilket inget gott kommer. Det stämmer inte. Ofta lyfts dåliga exempel på projekt som fått EU-pengar. Den verkliga sanningen är att de allra flesta projekt är felfria och får godkänt av EU:s revisionsrätt.

Framtiden för EU:s strukturfonder har lett till upprörda känslor av svenska och euro-peiska politiker. Sveriges Kommuner och landsting (SKL) menar genom sin moderate ordförande Anders Knape att regeringens åsikt om att EU:s strukturfonder bara ska användas där behoven är störst är en omodern syn på europeisk regional utvecklingspolitik.

Visst bör regelverken kring strukturfonderna utvecklas, så att kraven på vilka projekt som ska få stöd skärps, men vi måste sam-tidigt också belysa de projekt som lyckats och som gör skillnad. Inte minst nu under finanskrisen, då EU kan bli en lösning när det nationella offentliga stödet dras in.

EU-kommissionen har tydligt satt ned foten i diskussionen om framtidens strukturfonder. Kommissionen anser att stöden inte ska utgöra någon nödhjälp, utan är ett stöd för innovativa idéer och tillväxt.

Så, vår fråga är: Utan strukturfonder i Sverige, tänker då regeringen kompensera svenska regioner som får årliga mångmiljonbelopp från EU med svenska budgetmedel? Hur stämmer detta överens med regeringens paroll om att hela Sverige ska leva?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons