Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-riksdagsledamöter: Vi tror inte väljarna är så lättlurade

Annons

Mycket har hänt under året som gått. Det som är glädjande är att det går bra för Sverige och att jobben blir fler. Det som är sorgligt är hur den moderatledda regeringen hanterar den högkonjunktur vi befinner oss i.

Man har gått fram som en elefant i den porslinsbutik som vårt välfärdssamhälle är. Radikalt försämrade villkor för dem som står utanför arbetsmarknaden. En blå skatteväxling som kraftigt ökar orättvisan i samhället. Pensionärer, sjuka och arbetslösa får betala skattesänkningar för den rikaste tiondedelen av befolkningen.

Nu nöjer man sig inte med detta utan den 1 juli kommer ytterligare försämringar. Några exempel:

Trafikförsäkringspremien höjs med 32 procent. Det motsvarar en höjning av bensinskatten med cirka 75 öre litern.

Utförsäljning av akutsjukhus. Den borgerliga regeringen vill privatisera akutsjukvården och tillåta gräddfiler i vården. Vi socialdemokrater säger bestämt nej till att plånboken ska avgöra om du behöver vänta på att få vård eller inte.

Utförsäljning av statliga företag. Kritiken kommer inte bara från oss, riksrevisionen anser att beredningen varit så undermålig att den till och med strider mot grundlagen. Av ideologiska skäl säljer man ut vår gemensamma egendom till reapris.

Jobb- och utvecklingsgaranti. Den beskriver de borgerliga som en förbättring av arbetsmarknadspolitiken. Men i själva verket avsätts bara 123 miljoner kronor i år. Det blir för varje person i målgruppen bara drygt en tusenlapp. Det enda ungdomar blir garanterade är den absolut lägsta ersättningen.

Hushållsnära tjänster. Det här är en positiv förändring den 1 juli. Det vill säga om man tillhör de välbeställda. Det finns säkert en del där som på skattebetalarnas bekostnad vill ha hjälp med städningen eller kanske med grillningen en skön sommarkväll. Men vad är det för framtidsvision att satsa på den här typen av jobb? Det är ytterligare ett exempel på de borgerligas ambition att skapa en låglönemarknad.

Taktiken är klar, man skyndar väldigt att genomföra sitt djupt impopulära systemskifte under första året på mandatperioden för att sedan hoppas att väljarna ska hinna glömma detta till nästa val. Vi tror inte att väljarna är så lättlurade, vi kommer att fortsätta vår opposition mot regeringens förda politik och tillsammans med väljarna formulera vår politik för valseger 2010.

Olle Thorell

Margareta Israelsson

Sven-Erik Österberg

Pia Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons