Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Rösta klimatmart på söndag

Nästa år finns en risk att Sverige och Europa har massarbetslöshet. Det finns i grunden två olika teorier om vad som hänt, och vad som bör göras.

Annons

Enligt den borgerliga är problemet att marknaden inte fungerat fullt ut. Lösningen är mer avreglering, så kommer marknaden själv att lyfta oss ur krisen.

Enligt den socialdemokratiska är problemet att marknaden visat att den inte klarar sig utan tydliga regleringar och demokratisk styrning.

Lösningen är i stället att investera oss ur krisen, i allt från utbildning och forskning till vägar och tåg, både för att få hjulen att börja snurra men också för att förbereda människor så de kan ta framtidens jobb när konjunkturen vänder.

Vi är övertygade om att det är inom miljöfrågorna som många av möjligheterna till jobb i framtiden finns. I Västerås är vi duktiga på att tillverka och exportera saker av hög kvalitet som kräver mycket kunskap, kompetens och erfarenhet. Att konkurrera med låga löner är ingen framgångsrik strategi för oss. Klimatsmart teknik och nya miljövänliga lösningar är förmodligen nästa stora marknad i världen. Där vill vi att Västerås ska vara med.

Frågan är om Sverige, och Europa, ska ta på sig ledartröjan för att nå dit eller inte. Om vi ska göra det krävs att vi investerar för en grön omställning nu, inte när andra länder och regioner sprungit om oss. Det handlar om vad vi tillverkar och hur vi tillverkar det, vilken energi och vilka transporter vi väljer. Om vi investerar för en omställning skapar det både jobb här och nu samtidigt som det bidrar till att lösa de hot klimatförändringar och miljöförstöring utgör. Det är en klimatsmart politik ut ur jobbkrisen.

Vi hoppas på en socialdemokratisk framgång i valet till EU-parlamentet på söndag, för jobben och för miljön. Socialdemokraten Åsa Westlund kandiderar till omval och det gläder oss som lärt känna henne som en av Sveriges bästa miljöpolitiker, med toppbetyg av Svenska Naturskyddsföreningen. Sverige behöver ta på sig ledartröjan i miljöfrågorna.

Sverige behöver ta på sig ledartröjan i miljöfrågorna. Därför röstar vi på Socialdemokraterna. Därför stödjer vi Åsa Westlund

LARS ERIKSSON

ordförande för Socialdemokraterna i Västerås

ULLA PERSSON

oppositionsråd Västerås stad

ÅKE HILLMAN

före detta kommunstyrelsens ordförande, Västerås

DENISE NORSTRÖM

oppositionsråd landstinget Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons