Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Sänkt fastighetsskatt ingen garanti för lägre hyror

Egentligen undrar vi vad Fastighetsägarna vill med sina debattartiklar. Skatter till exempel tycks vara ett enda rött skynke för Hans Johnson, vd i Bostjärnans Förvaltnings AB och Ola Ström, kommunikationschef Fastighetsägarna Mellansverige.

Annons

Utan att förklara hur de räknar påstår de att "ungefär 60 procent av hyran utgörs av skatter" (vilket inte är sant). Men det är väl bolagsskatten vi ska diskutera? Den sänktes i år från 28 procent till 26,3, vilket beräknas kosta staten cirka 7 miljarder kronor 2009, vars "nota" någon annan måste stå för i stället.

Ska vi däremot diskutera de boendes hyreskostnader så lär dessa inte bli lägre hos en privat fastighetsägare. Beviset för detta är de kraftigt stegrade hyrorna sedan bostadsmarknaden avreglerades. För om så vore fallet skulle Fastighetsägarna inte vara så ivriga över att få bort alla Sveriges allmännyttiga fastighetsbolag, ja, så ivriga att man gjort en anmälan om konkurrensprövning via EU-domstolen.

För oss socialdemokrater har rätten till en god bostad till ett rimligt pris varit en grund-läggande välfärdsfråga. Därför har de kommunala bostadsföretagen varit ett viktigt verktyg i den kampen. Det är därför ingen "missuppfattning" att allmännyttan i många årtionden kom att ägas av kommunerna, framför allt på grund av det sociala ansvaret. Vid det borgerliga regeringsskiftet 1991 genomfördes dock omfattande förändringar i bostadspolitiken. De statliga bostadslånen avskaffades och räntebidragen inskränktes och minskades och har idag helt tagits bort. Dessutom tog den nu sittande regeringen snabbt bort det tidigare förbudet, att sälja ut hela eller större delar ur allmännyttans bostadsbestånd.

Det står helt fritt för vilket fastighetsbolag som helst att ta egna initiativ till socialt ansvar. Dock talar verkligheten ett annat språk. Särskilt som det länge råder ett stort och dolt motstånd hos flera privata fastighetsägare när det gällt att hyra ut lägenheter till invandrare/flyktingar eller socialt tyngda/utslagna invånare. Kan denna inställning vara en bidragande orsak till att privata fastighetsägare inte låtit bygga alltför många hyreslägenheter? Och/eller att man inte kunnat ta ut en tillräckligt hög hyra?

Skulle bostadspolitiken inte längre inbegripas i välfärdssatsningen, utan allmännyttan betraktas som vilket bostadsföretag som helst, är vi rädda för att segregationen blir än större än vad den är idag. Sänkta skatter enligt Fastighetsägarnas modell kommer heller inte i en förlängning att generera lägre hyror, utan endast öka segregering och urholkning av välfärden.

Solveig Ingemarsson

Thure Jadestig

Viola Johansson

Socialdemokraternas Tjänstemannaförening i Västerås

Bostadsgruppen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons