Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(S): Slopa andra sjuklöneveckan för företag

Vi behöver förbättra de grundläggande förutsättningarna för företagande.

Annons

Det är lättare för småföretag att våga ta steget och anställa – om man vet att hela samhället är med och tar en del av riskerna. Det gäller inte minst risken för att den anställda blir sjuk. Därför vill vi socialdemokrater slopa den andra sjuklöneveckan för företag.

Den sjuklöneperiod som företagen betalar halveras – från dagens två veckor till maximalt en vecka. Vi sänker tröskeln, långsiktigt, så att fler företag tar steget och anställer fler. Därför är det ett av våra jobbförslag i den kommande höstbudgeten.

Att sjuklöneansvaret minskar företagens vilja att anställa visar en enkät gjord bland 600 företagare/företagsledare som Skop tagit fram. Enligt undersökningen är det framför allt små och medelstora företag som är mindre benägna att anställa på grund av risken att dra på sig sjuklönekostnader. Studien visar även att 16 procent av företagen vid ett eller flera tillfällen har avstått från att anställa en person på grund av sjuklöneansvaret.

Småföretagarna blir allt viktigare för tillväxt och sysselsättning i Sverige. Närmare en miljon arbetstagare arbetar i småföretag, vilket motsvarar 41 procent av det totala antalet anställda inom det privata näringslivet. Att få dessa företag att fortsätta växa och anställa är centralt för Sveriges tillväxt och utveckling. Därför måste villkoren för entreprenörskap stärkas om framtidens jobb ska växa fram i de små- och medelstora företagen. Det måste bli lättare att starta, driva och växa som företag.

En ansvarsfull ekonomisk politik för fler jobb kräver en aktiv näringspolitik så att människor kan starta nya företag och så att befintliga företag kan växa och ta nya marknadsandelar. I flera år har regeringen försummat samverkan med näringslivet och kallat företagen för ett ”särintresse”. För Sveriges tillväxts- och utvecklings skull behöver regeringen ändra inställning och det nu.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons