Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S står för låt gå-politik

Annons

I alla politiska schatteringar är man medveten om, att krafttag måste till för att begränsa sjukskrivning och arbetslöshet. De flesta inser, att incitamentet för att tränga sig in på arbetsmarknaden efter en bortovaro har varit för litet. Även för den som hävdar ett allomfattande folkhem är uppgiften om incitamentet att söka jobb ytterst besvärande. Det krävs alltså en lön på 22 000 kronor per månad för att man skall tjäna på att överge bidragssystemet!

Fredrik Reinfeldt har gått ut med en statsbudget där arbetslöshetsunderstödet gradvis trappas ned till 65 procent för att ge incitament till att bjuda till för att jaga jobb. Det har ställt socialdemokraterna som försvarare för bidragslivsstilen medan moderaterna är värnare om att arbeta för sin försörjning.

Enligt mitt synsätt är socialdemokraternas bidragspolitik en låt gå-politik. Man vill inte ta konfrontationen som lägre bidrag ger även om den paras med skattelättnader. Moderaterna å andra sidan ser till individen i samhället, inte främst gruppen.

När man haft en fin anställning och den uppgiften, eller hela företaget, kollapsar måste man ju ut i hetluften och leta en ny arbetsuppgift där man blir attraktiv. Men självklart får man tänka sig att klättra ner ett par stegpinnar och börja om. För att ge incitament till att bjuda till i platssökandet och omställningen måste ju den kommande lönen vara bra i jämförelse med arbetslöshetsersättningen. Annars blir sofflocket ett alltför bra alternativ. Så länge arbetslöshetspengen är lönerelaterad till senaste jobb måste den vara gradvis nedtrappande mot en rimlig levnadsstandard i starten av ett nytt jobb där du rimligtvis är mindre driven än på det föregående. 65 procent är ingen orimlig nivå, den är initiativdrivande.

Hans Stackegård

moderat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons