Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-styret agerar i panik – förskolorna drabbas

Annons

Barngruppernas storlek ökar liksom personalens sjukskrivningstal och över 80 förskollärartjänster har inte kunnat tillsättas. Ytterligare 200 barn ska placeras innan sista maj och enda sättet att klara det är genom att öka barngruppernas storlek ytterligare.Det här är en ohållbar situation och även om den kortsiktigt kommer bli bättre i augusti då 1100 barn flyttas över till förskoleklass kommer problemen återkomma under hösten 2017 och våren 2018.

Ansvaret för detta misslyckande har S-styret, som under förra mandatperioden inte förberedde tillräckligt med nya förskolor och som den nuvarande majoriteten (S, KD, C och MP) i förskolenämnden nu i panik spär på genom ogenomtänkt agerande med större barngrupper när kritiken kring platsbristen hårdnat. Detta hotar nu förskoleverksamheten som redan går på knäna.

Förskolan har en mycket viktig uppgift, att ge varenda barn en chans att utvecklas och välja sin väg i livet. Utbildad och kompetent personal är en förutsättning för att kunna genomföra det uppdraget.

Vi vet att personal och chefer sliter med att få ihop vardagen och det är vårt ansvar som politiker att ge dem förutsättningar för att lyckas. Vi måste ta vårt ansvar som huvudman och ge verksamheterna rimliga ekonomiska och organisatoriska förutsättningar.  Det gör vi, i vår mening inte idag.

Många projekt tar fokus från grunduppdraget och staden erbjuder idag inte en lön för förskollärare i nivå med närliggande kommuner.

Moderaterna och Liberalerna har båda i respektive partis budgetförslag avsatt mer pengar för förskolan än S-styret och dessutom sagt nej till en del andra satsningar till förmån för grundverksamheten. Vi är också beredda att som komplement till den kommunala verksamheten titta på alternativa lösningar för att komma till rätta med platsbristen, till exempel olika former av pedagogisk omsorg (dagmammor) och fler privata alternativ.Västerås har bra förskolor, men de måste få mer resurser för att klara sitt grunduppdrag.

Christina Ahlman (M), andre vice ordförande i förskolenämnden

Anna Lundberg (L), ledamot i förskolenämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons