Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-tjänstemannaförening: Bostad först – var och hos vem?

Housing first eller Bostad först kallas den idé som Västerås kommun tror ska kunna avhjälpa stadens hemlösa, och som VLT på ett berömvärt sätt försökt belysa ur olika synvinklar. Idén lär ha prövats i USA med vissa framgångar.

Annons
Inte enkelt. Det blir aldrig billigt och enkelt att minska hemlöshet och uteliggare.foto:tony person

Alla idéer måste kunna prövas – och utredas. Särskilt när det gäller de drogpåverkades hemlöshet. Och det första som slår oss vid läsandet av reportaget är tanken, varför har man i Västerås inte prövat Bostad först-idén tidigare?

Börjar vi därefter granska historiken om vad som hittills gjorts för de hemlösa, så inser vi att det finns inget så svårt som att lösa drog- och hemlöshetsproblematiken. Alla vet att den finns men få orkar, kan, eller vill sätta sig in i den.

För inte alltför många år sedan gick en av våra lokalpolitiker ut i pressen och krävde, att fylleristerna skulle bort från Stora gatan i centrum. De lade beslag på de bästa parksofforna sommartid och förgyllde inte precis stadens bild på något positivt sätt. Ungefär samtidigt anlades också en storm mot samma V- och S-politiker, som hade planer på att bygga en eller flera separata baracker till några av de mer ”lättbearbetade” hemlösa i utkanten av till exempel Bäckby, vilket utlöste en högljudd proteststorm från ilskna grannar i kvarteren intill. ”Bygg gärna lägenheter åt våra hemlösa, men inte där vi bor”, sade man. En reaktion som vi givetvis kan sätta oss in i och ha förståelse för.

I dag, och tidigare, har man någon form av härbärgen, som fungerar mer eller mindre bra. Om man satsade mer pengar, engagemang och personal på dessa härbärgen och verkligen såg till att successivt lotsa ut de drogberoende till hyfsat eget boende, då kanske det skulle kunna börja fungera. Men då måste man redan i härbärgena/träningslägenheterna aktivt jobba med att försöka göra dem drogfria, och ställa krav, och inte bara ge upp hoppet om dem, vilket man egentligen gör i dag när man tillåter dem att dricka alkohol eller knarka fritt inomhus. I alla fall är det ingen som orkar eller törs kolla deras förehavanden. I stället låter man dem hållas så länge som de håller sig någorlunda lugna.

Nu när man stänger Eskadern har man erbjudit några av dessa boende, ja även de som bor på Eken, att få åka till Riddarhyttan, där man har nolltolerans mot droger och kräver urinprov för att ta emot dem, vilket för den oinvigde låter väldigt positivt. Men för en missbrukare kan ett abrupt slut med drogandet vara livsfarligt om man först inte har en så kallad avgiftningsperiod inlagd. Därför skulle vi gärna vilja veta vad individ- och familjenämnden har för framtida planer för att lösa hemlösheten i Västerås?

Om våra härbärgen läggs ned, kommer det att bli inackorderingsrum i stället? VLT:s frågor till fastighetsägarna i vår stad, och deras svar på dessa, är onekligen intressanta att ta del av. Hur kommer de att hantera kommunens förfrågan om flera lägenheter i någon av deras fastigheter? Vem ska städa åt dessa hemlösa drogpåverkade människorna, eller se till att de inte ligger där och dör? Kommer kommunen att ha anställd personal för detta? Och i så fall blir detta billigare att hantera än i dag?

Samhället verkar ha gett upp kampen mot drogerna när man inte längre ställer krav på drogfrihet för att få lägenhet. Samhället ger upp kampen när man, utan att tänka sig för, inte minst i televisionen, glorifierar vin- och spritdrycker, som ingen kan vara utan så snart det ska festas. Så länge som den glorifieringen fortgår kommer drogeländet att fortgå och till och med öka bland vissa grupper.

Om man skapar ett tryggt boende och en meningsfull sysselsättning, ja, då kan vägen ut ur eländet finna ett ljus. Men då måste även ovan nämnda hänsyn/angrepp tas. Ingen ska räkna med att ”bostad först” kommer att bli billigare eller enklare än vad bostadslösheten är i dag. För gör man det, kommer många att bli grymt besvikna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons