Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-tjänstemannaförening: Var ska den drogade, hemlöses bostad ligga?

Valåret 2006 visade plötsligt allianspolitikerna sin medkänsla för dem som stod längst ned på samhällstrappan genom att öppet göra insamlingar av kläder och pengar till de mest behövande.

Annons

 De visste minsann bättre än både (S) och (V) hur hemlösheten skulle lösas i vår stad. Detta samtidigt som flera av dem kritiserade alla förslag till boendelösningar som (S) och (V) en längre tid hade arbetat fram.

Det är bra att viljan till lösning fanns och finns, men under de tre år Västeråsalliansen nu regerat staden har inga nya lösningar på hemlöshetsproblemen uppdagats. Jo, man har konkurrensutsatt vissa av dessa lösningar, men sen då?

Vi vill inte förhäva oss. Vi förstår och vet att hemlöshetsproblemen, med framför allt droger inblandade, är svåra att lösa. Därför fördömer vi heller inte idén ”Bostad först” – särskilt inte för dem som är motiverade att förändra sin situation. Men vi har i alliansens svarsartikel den på vårt debattinlägg den 21 januari ännu inte fått svar på vår viktigaste fråga ”bostad först – var och hos vem”? Ty, vem vill bo granne med dem som har svåra psykiska och/eller drogproblem? Ska problemen kanske skyfflas över till andra kommuner, som nu i Riddarhyttan?

Det sägs att hemlösheten är fattigdomens ansikte. Först när de fattiga visar sig som hemlösa på gator och torg blir de ett problem – för oss andra. Det talas alltså inte öppet om att det är ett fattigdomsproblem eller en orättvis bostadsmarknad utan då mer som ett ordningsproblem. De hemlösa skapar konflikter med sin omgivning genom sin blotta närvaro.

Eftersom många hemlösa har andra bekymmer, som missbruk eller psykiska problem, är det främst vård och regler som behövs för denna grupp – framför allt förebyggande åtgärder och uppföljning. Visst krävs det också en bred medborgerlig vilja att här hjälpa till. Frågan är dock vem eller vilka som är villiga? Och vart ska alla tunga drogberoende, som inte vill ta sig ur det, ta vägen?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons