Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(S)trukturomvandling

Annons

På VLT:s debattsida den 4 december berömmer sig den socialdemokratiska minister-duon Per Nuder och länets egen Sven-Erik Österberg för de egna insatserna avsedda att lotsa landet genom den strukturomvandling som följer av globalisering, demografisk obalans med mera och den egna förmågan att rädda oss från det välfärdunderskott, som vi medborgare känner smyger sig på oss i skolan, och i vården. Vi skall enligt författarna känna oss trygga i den socialdemokratiska strukturomvandlingen.

Trots att ministrarna har peppats vid ABF:s traditionella seminarium att tycka just så, är det nog inte alla som delar den

optimismen om framtiden under socialdemokratisk ledning.

Arbetslösheten nämns visserligen som ett orosmoln, men kraftfulla satsningar görs gubevars för att stävja denna sista källa till otrygghet. Bland dessa kraftfulla satsningar nämns svepande att "företagens konkurrenskraft stärks genom bättre villkor". Jag skulle värdesätta ett förtydligande och en konkretisering från ministrarna på den punkten.

Har det möjligen gått Nuder och Österberg och deras socialdemokratiska ledningskamrater förbi att två av tre nya jobb i landet kommer till i företag med färre än 50 anställda? Och så har det varit under lång tid. Lika säkert som att detta är ett för alla andra välkänt faktum, lika säkert är det att socialdemokratin fortsätter att behandla småföretagarna, det vill säga de som står bakom dessa potentiella jobbgeneratorer, som en ointressant kategori av människor.

I stället för att hjälpa och stimulera dessa entreprenörer som intecknat villan över skorstenen, som jobbar i princip under all vaken tid och som ofta inte tycker sig ha råd att ta ut en vettig lön för sin möda och sin risk, bestraffar socialdemokratin dem med en njugg och ofta rent av orättvis politik.

Krångelreglerna är bara en av dessa följetonger som socialdemokraterna helt enkelt inte velat göra något åt trots fagert tal och åtskilliga utredningar och kommissioner. De byråkratiska bördorna har tvärtom bara ökat. Då den nye näringsministern Östros nu har sagt sig vilja göra något åt saken måste han ju få chansen, men historien förskräcker och förväntningarna är låga.

De grovt orättvisa så kallade 3:12-reglerna, som straffbeskattar företagarna i stället för att belöna och uppmuntra dem synes dock bli kvar. Åtminstone har varken närings-

ministern eller de två finansministrarna Nuder och Österberg uttalat någon vilja att rätta till den absurditeten. Och det förvånar väl knappast. Det skulle ju handla om

skattesänkning, om än en symbolisk sådan, för en grupp människor som inte tillhör

socialdemokraternas traditionella väljare, och därmed lär inte den frågan komma upp på dagordningen.

Det är fortfarande svårt att förstå hur

socialdemokratin genom åren har byggt upp och etablerat en fungerande arbetsrelation med storföretagen, som numera bara rationaliserar bort anställda, samtidigt som man behandlat småföretagarna som något katten har släpat hem.

Ulf Hedman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons